SUZANNE JARVIE – IN THE CLEAR

De uit Britse ouders geboren zangeres en songschrijfster Suzanne Jarvie heeft sinds haar geboorte in Hong Kong de jeugdjaren en de rest van haar leven doorgemaakt in de Canadese stad Toronto, waar ze door de platen van haar ouders leerde kennismaken met de folk- en Americana-muziek van artiesten zoals Lucinda Williams, Emmylou Harris en Gram Parsons.

Ze was amper 14 jaar toen haar ouders besloten om te scheiden en het jonge meisje verkoos om zich met volle overgave op haar studies te gooien. Ze ging naar de universiteit en werd advocate, ze trouwde en werd moeder van vier kinderen, wat haar nog weinig extra tijd overliet om zich op het maken van eigen nummers en daarbijhorende muziek te storten.

In 2011 gebeurde er echter iets wat haar leven drastisch zou gaan beïnvloeden. Haar oudste zoon viel van een wenteltrap toen hij 14 jaar was en hij belandde daardoor in een coma met weinig uitzicht op een herstel of op overleven. Toen dat op mirakuleuze wijze toch gebeurde, leidde haar blijdschap tot een melodie die in haar hoofd ontstond. Ze schreef het nummer meteen op en speelde het nadien op haar akoestische gitaar.

Het resultaat daarvan was dat ze zich naarstig ging toeleggen op het schrijven van eigen nummers die uiteindelijk in 2015 tot de opname van haar debuutplaat “Spiral Road” heeft geleid, een album met voornamelijk songs die gingen over de vreselijk moeilijke trip die zij, haar zoon en de hele familie hadden afgelegd tijdens die lange herstelperiode.

Gemotiveerd door het succes dat ze met dit debuutalbum wist ter verwerven, ging ze met volle overgave verder met het componeren van eigen songs die begin 2016 op een volgende ep met zes liedjes zijn beland. De volgende stap in de muzikale carrière van Suzanne Jarvie was de opname en het begin 2019 uitbrengen van een tweede full-cd die “In The Clear” werd getiteld en die hier wat nader wordt geëvalueerd.

Haar eigen werk levert vergelijkingen op met Emmylou Harris en Lucinda Williams, de vrouwelijke country- en Americana-sterren die ze als kind had leren kennen als voorbeelden en inspiratiebronnen. De liedjes op het album “In The Clear” gaan verder waar de debuutplaat “Spiral Road” was gestopt, namelijk de periode waarin haar zoon verder revalideerde van zijn hersenbeschadiging en hoe in het gezin werd omgegaan met dat vreselijke trauma. Angst en opluchting, hoop en wanhoop, verlies en overwinning, leven en dood: alles komt wel ergens aan bod in één van de liedjesteksten op deze plaat.

De sound waarvoor producer Hugh Christopher Brown bij deze tien nummers heeft geopteerd kan als akoestisch omschreven worden. Er wordt gespeeld met voornamelijk snaarinstrumenten als akoestische gitaar, basgitaar, dobro, pedal steel, banjo, mandoline, viool, maar bij enkele songs komen er ook piano, Hammondorgel en elektrische gitaren aan te pas. Die keuze zet het mooie, soms tedere en soms krachtige stemgeluid van zangeres Suzanne Jarvie daardoor helemaal centraal en dat blijkt een heel goede zet geweest te zijn.

In de beklijvende openingstrack “Headless Rider” zingt deze artieste en moeder over de nooit expliciet uitgedrukte gevoelens van haar dochter Sara bij de precaire situatie van haar onfortuinlijke tweelingbroer. Die nu 22-jarige dochter zingt trouwens op dit album met mama Suzanne mee in het duet “Carpenter Bay”. Het hele album “In The Clear” blijft impressionant van begin tot einde en de songs confronteren de luisteraar soms heel direct met de emoties en de problemen die zouden kunnen ontstaan als zoiets vreselijks hen ooit zou overkomen. Gelukkig maar zijn er ook momenten van hoop, verwondering en geluk terug te horen in enkele liedjes op dit album.

Een selectie van de volgens ons beste liedjes op dit album brengt ons bij de titeltrack “In The Clear”, het sterk op werk van Emmylou Harris lijkende “One It Finds”, de verhalende folkballads “Matryoshka” en “All In Place”, het beklijvende “You Shall Not Pass” (zie live vertolking in de video) en het bijna 9 minuten durende slotnummer “Trilogy”. Dit is een topplaat van Suzanne Jarvie, een Canadese singer-songwriter die niemand koud kan laten met haar uit het leven gegrepen verhalen op het album “In The Clear”.

(valsam)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
:SUZANNE JARVIE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

18 mei 2019: Fort 33, Leusden, NL

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Wolfe Island Records

video