TIM MORSE – III

Tim Morse is een Amerikaanse keyboardsspeler en multi-instrumentalist uit Noord-Californië die vooral actief is als lid van de formatie ‘Parallels’, een Amerikaanse tribute-band voor de progessieve rockgroep ‘Yes’. Hij componeert eveneens eigen nummers in dezelfde muziekstijl als zijn grote muzikale idolen en hij brengt die tracks ook op plaat uit.

In 2005 deed hij dat voor het eerst met zijn album “Transformation” waarop Richie Zeller nog de meeste zangpartijen voor zijn rekening nam. In 2012 kreeg die plaat een vervolg na de release van het album “Faithscience” waarop Tim Morse voor het eerst zelf aan het zingen sloeg. Nu is er een derde plaat verschenen die de voor de hand liggende titel “III” heeft gekregen.

Voor de opname van de zeven tracks op dit album kreeg hij heel wat ondersteuning van Californische instrumentalisten, maar vooral gitarist Jerry Jennings en drummer Andrew Glasmacher leverden hun bijdrage af aan het realiseren van deze plaat, terwijl anderen enkel voor het opnemen van één track in de studio opdoken. Enkel bij de nummers “The Marquis”, “My Ally” en “Talisman” speelt Tim Morse alle instrumenten zelf in.

Zoals het wel vaker het geval is bij progressieve rockmuziek duren de meeste songs wat langer dan gebruikelijk. Zo klokt “Labyrinth” met gitaarsolo’s van Mark Dean af op 11,5 minuten en weerklinkt de laatste noot van de song “The Path” pas na 9 minuten. De andere vijf tracks positioneren zich ergens tussen 4 en 6 minuten. “The Mary Celeste”, één van deze kortere nummers op “III” kunt u beluisteren op de hierbij toegevoegde audiovideo. Let daarbij vooral op het knappe vioolwerk van de Ierse violist Oisin McAuley van de traditionele Ierse formatie ‘Danu’.

Tim Morse is bijzonder fier op het feit dat hij een aantal jaren geleden mocht meespelen op een album van Jon Anderson, de legendarische zanger van ‘Yes’. Hij schreef in de voorbije jaren ook boeken over zijn muzikale helden. Zo verscheen eerst het boek “Yesstories” en volgde enkele jaren later een tweede boek getiteld “Classic Rock Stories”. Daarnaast schrijft hij ook voor een aantal rockmagazines in de Verenigde Staten. We zijn nu wel een beetje benieuwd of er na “III” ook nog een “IV” zal volgen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Cymbalick Music

video