CARL SOLOMON – SIMPLE THINGS

Het tien songs tellend album “Simple Things” is de derde full-cd van de in Baltimore, Maryland wonende folkzanger en songschrijver Carl Solomon. Zijn liedjesteksten zijn vaak autobiografisch en dat zorgt af en toe voor intieme momenten die de luisteraar een voyeuristisch label lijken op te kleven. Maar aangezien hij die verhalen via zijn liedjes wil vertellen, lijkt het er op te wijzen dat de songs voor hem ook een uitlaatklep zijn om zijn gevoelens en emoties te delen met zijn fans.

Op de binnenkant van het hoesje van dit album staat een foto van de ouders van de zelf ook al niet meer zo jonge Carl Solomon. Die foto werd genomen in 1946 vlak na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Zij waren ongetwijfeld een inspiratiebron voor enkele van de tien liedjes op “Simple Things”. Hij beschikt bovendien over een stem die iedereen zal aanzetten om aandachtig te luisteren naar wat deze muzikant in zijn songs te vertellen heeft.

De albumtiteltrack die u op de audiovideo kunt beluisteren is het eerste liedje op deze plaat, gevolgd door het nummer “Hard Freeze” dat duidelijk emotionele herinneringen bij Carl Solomon oproept, iets wat wij menen te kunnen afleiden uit de wijze waarop hij dit verhaal met breekbare stem zingt. Heel wat vrolijker gaat het er nadien aan toe in de song “Coney Island”, niet de ‘spoken word’-song die we allemaal kennen van Van Morrison, maar hier wel een met heerlijke door Jenny Conlee gespeelde accordeonklanken opgesmukt liedje.

Dat deze Amerikaanse singer-songwriter zijn muzikale voorbeelden heeft gezocht en gevonden bij artiesten als John Prine, Bruce Springsteen, Guy Clark en Townes Van Zandt hoeft niemand te verbazen na het beluisteren van dit album. Vooral in de songs “Navajo Rain”, “Always Running” en de heerlijke afsluiter “Dreaming About You” horen we de invloeden van deze country- en folksterren. Zelf de country- & bluegrass-sound van Woody Guthrie kan meteen herkend worden in een liedje als “Just Like You”.

Vier songs op dit album zijn het resultaat van co-schrijverswerk met Johann Wagner en Randy Brown voor “Hard Freeze”, met Terry Klein voor “Come What May”, met Maria Blom voor “Ticket To Nowhere” en met Marty Dolciamore voor het knappe “Whistle Of The Train”. “Simple Things” is de derde plaat van Carl Solomon na zijn debuutalbum “Black Top Beauty” uit 2012 en diens opvolger “Promised Land” uit 2015.

Naar onze bescheiden mening is dit ongetwijfeld ook de beste plaat die hij in zijn muzikale carrière heeft opgenomen. Stuk voor stuk schitterende songs doen de luisteraar met spijt concluderen dat het na tien liedjes en amper 34 minuten onherroepelijk gedaan is. Maar al heel gauw volgt daarop het brandende verlangen naar een spoedig komende opvolger voor deze topplaat.

(valsam)
“’Simple Things’ is the third album of singer-songwriter Carl Solomon and without any doubt the best record in his musical career. Ten consecutive top songs that are very convincing, touching and melodic; what more do you need to enjoy such splendid stuff assembled on just one record?“ – www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran

video