AND THEY SPOKE IN ANTHEMS – MONEY TIME

Als het over zijn muziek gaat, dan wil singer-songwriter Arne Leurentop liever aangesproken worden als ‘And They Spoke In Anthems’, want onder die naam brengt hij zijn songs op de markt. Zoals nu met de tien songs tellende plaat “Money Time” waarvoor hij teksten en muziek bij alle nummers heeft geschreven.

Voor de opnamen van de plaat, die volgens het bijgevoegde cd-boekje plaatsvonden tussen december 2014 en juni 2018 in livings, vakantiehuizen en echte opnamestudio’s, deed Arne Leurentop een beroep op heel wat gastmuzikanten. Dat waren drummers Jan Dhaene en Karel De Backer, bassisten Jasper Hautekiet, Tim Vandenbergh en Lara Rosseel op contrabas, terwijl albumproducer Jan Chantrain op synthesizers speelde en Sam Vloemans trompet speelt op de albumtiteltrack “Money Time”. Voor de bijhorende backing vocals bij dat nummer werd een beroep gedaan op de zangers Pieter-Jan De Smet en Tom Wolf.

Eerst was er een naar de band vernoemde vier songs tellende ep in 2013, gevolgd door het officiële debuutalbum van ‘And They Spoke In Anthems’ dat in februari 2014 verscheen onder de titel “June” en elf ook uitsluitend door Arne Leurentop geschreven songs bevatte. Deze muzikant kan trouwens al terugblikken op een behoorlijk lang verleden in de Belgische muziekscène waar hij deel uitmaakte van o.a. ‘Sir Yes Sir’, ‘Helder’ en ‘Dez Mona’.

Wat opvalt bij de muziek op dat debuutalbum en ook op deze tweede cd “Money Time” zijn de knappe arrangementen, de gepolijste melodieën en de totale orkestratie bij de songs. Qua muziekstijl kunnen we het werk van deze singer-songwriter onderbrengen onder de noemer ‘folk’ met af en toe een klein geutje pop om het geheel wat meer te kruiden. Dat is ondermeer het geval bij de eerste single die uit het album werd getrokken: het op de video te beluisteren lied “Soul Of Man”.

Vooral in de ballads weet Arne Leurentop ons met zijn loepzuivere zang te bekoren. Dat gebeurt hier vooral in “Leaving You Cold”, de melancholische liedjes “One Wish” en “Always Alone” en in het aan Jasper Steverlinck herinnerende “Message From The Future” en “Longer Days / Longer Nights”. Onze favoriete song is echter “Light & Distance” met subtiele elementen uit de sound die we kennen van de Zweedse singer-songwriter Daniel Norgren. Het is goed dat Arne Leurentop gewacht heeft tot begin 2019 om “Money Time” uit te brengen. Zo kan deze tweede full-cd van ‘And They Spoke In Anthems’ nog meedingen naar een prominente plaats in onze jaarlijst die we hier eind 2019 zullen publiceren.

(valsam)

 

3 februari 2019: Headroom 13, Turnhout
10 maart 2019: Minard, Gent (cd-release)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Huis Mortier Records

video