JON SHAIN & FJ VENTRE – TOMORROW WILL BE YESTERDAY SOON

De naam van de 51-jarige Amerikaanse roots-, blues- en folkzanger en songschrijver Jon Shain uit Durham, North Carolina ben ik bij ‘Rootstime’ in de voorbije jaren twee keer tegen gekomen naar aanleiding van recensies die ik mocht schrijven. De eerste keer was dat van de cd “The Kress Sessions” van de ‘Jon Shain Band’ uit 2011 en daarna passeerde ook nog zijn uitstekende soloalbum “Reupholstered” in 2014.

In 2016 werkte Jon Shain een eerste keer samen met folkzanger en banjospeler Jon Newberry voor een duoplaat die “Crow The Dawn” als titel had. Nu heeft hij een andere vriend en langjarige muzikale medewerker uitgenodigd om een nieuw duoalbum op te nemen met songs die door beide muzikanten werden gecomponeerd. Deze keer is het de beurt aan contrabassist FJ Ventre om de elf nummers voor het album “Tomorrow Will Be Yesterday Soon” mee te componeren, ze in te spelen en de plaat samen met Jon Shain te produceren.

Het duo draagt dit album op aan Jason Golliher (aka ‘Jackson Hall’), een mede-componist van ettelijke Jon Shain-songs en een goede vriend van beiden uit de muziekscène die in 2016 op 40-jarige leeftijd veel te jong overleden is. Vooral de mooie openingstrack “Song For An Old Friend” is een beklijvend eerbetoon, dat nog eens schitterend wordt overgedaan in de melancholische bluesy albumafsluiter “Jackson’s Blues”.

Jon Shain heeft sinds zijn debuut in de muziekwereld in 1980 in de voorbije decennia ook een tijdje meegespeeld in de begeleidingsgroepen van o.a. John Hiatt en Jackson Browne. Dat hij daar heel goed heeft geluisterd naar de songs die beide muzieklegendes hebben geschreven, kan gehoord worden in de invloeden die beiden gehad hebben op het songschrijverswerk van Jon Shain bij enkele tracks op deze nieuwe plaat.

Illustratief voor deze bewering zijn liedjes als “Bandits”, “Empty Again”, “Bracing For A Hurricane” en de mooie ballads “Look Away” en “Wonderful Life” (zie video) die ons vooral aan werk van John Hiatt herinneren. Daarnaast krijgen we het in duet met zanger Barry Gray gebrachte “Hear Them Calling Me” en de akoestische ballad “The Second Hand”, twee songs waarin we eerder de sound van Jackson Browne menen te herkennen.

Een echt buitenbeentje op dit album is het schitterende instrumentale nummer “Gone To Find Fenario” met een sublieme Allyn Love op pedal steel; een compositie die zo op de filmsoundtrack van een spaghettiwestern zou kunnen worden geplaatst. Maar laat het vooral duidelijk wezen: dit is allemaal origineel werk van singer-songwriter Jon Shain en zijn contrabas spelende kompaan FJ Ventre, in elf songs terug te vinden op hun album met de voorspellende titel: “Tomorrow Will Be Yesterday Soon”.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Flyin’ Records

video