SELECT CAPTAIN – OFF TO SAVE THE WORLD

“The Fear And The Lights” in 2014 en “Strings & Feathers” in 2016 waren de twee vorige albums waarmee de Deense singer-songwriter Kristian Gaarskjær uit Kopenhagen zijn liedjes en zijn muziek voor het eerst kenbaar maakte aan de buitenwereld. Tussendoor was er in 2015 ook nog een ep-tje dat “Pure Neon” als titel had. Hij bracht al die platen uit onder de artiestennaam ‘Select Captain’ en hij verkoos om die songs in het folk- en popgenre te brengen.

Hij schrijft zijn poëtische songteksten altijd zelf, maar voor het componeren van de bijhorende muziek gaat hij wel eens voor wat hulp te rade bij zijn muzikale vrienden en bandleden Søren Vestergaard en Asger Møller die op zijn nieuwste album “Off To Save The World” o.a. op basgitaar, elektrische gitaren, drums, orgel en piano meespelen.

Het eerste nummer “Fit” op deze nieuwe plaat begint heel rustig en akoestisch met enkel piano in de begeleiding, maar in de daaropvolgende albumtiteltrack “Off To Save The World” worden alle instrumentale registers open getrokken. Hier lijkt Kristian’s baritonstem af en toe op die van Matt Berninger, de zanger van de Amerikaanse rockgroep ‘The National’. Die gelijkenis duikt even later nog eens op bij het nummer “Coming Home”, waar sommigen misschien ook wel de stem van onze Belgische ‘Daan’ in menen te horen.

Daarna volgt een fluitende Kristian Gaarskjær in de intro van het vrolijk klinkende nummer “Straight No Chaser”, volgens ons één van de beste songs op deze plaat. Piano, akoestische gitaar en een repetitieve drummachine vormen nadien de enige begeleiding bij het intiem en emotioneel klinkende lied “If I Should Go” dat we graag als tweede hoogtepunt van deze cd willen bestempelen.

Het nummer “Miles Apart” wordt aangeboden als een heel goed klinkend duet tussen Kristian Gaarskjær en zangeres Soluna Samay, die ook meeschreef aan de song. Het meest uptempo gebrachte liedje op deze cd is het ritmische “Ordinary Greed”. Op de video bij deze recensie kunt u genieten van de eerste single die uit dit album werd getrokken: “Highest Peak” is een ‘vintage’ folksong van een moderne troubadour en een song waarvoor co-auteur Esben Svane alle instrumenten heeft ingespeeld.

Voor het afsluitende liedje “Out In Space And In Between” werd opnieuw geopteerd voor een zeer sobere begeleiding van uitsluitend piano, die deze keer virtuoos door Søren Vestergaard wordt bespeeld. Door deze minimalistische aanpak raakt de bariton van Kristian Gaarskjær de luisteraar recht in het hart en wordt er resoluut op de emoties gemikt. “Off To Save The World” kan met recht en reden een zeer geslaagd album genoemd worden en doet ons verlangen naar meer werk van deze Deense singer-songwriter ‘Select Captain’.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Soundchest Records

video