DEER TICK – MAYONNAISE

Het verhaal van de Amerikaanse alternatieve rockformatie ‘Deer Tick’ begint in 2004 toen in Providence, Rhode Island een duo genaamd ‘My Other Face’ werd gevormd rond zanger en songschrijver John J. McCauley. 15 jaar later bestaat ‘Deer Tick’ uit dezelfde zanger, aangevuld met gitarist Ian O’Neil, bassist Chris Ryan en drummer Dennis Ryan. Bij het omschrijven van hun muziek wordt vaak verwezen naar rockmuziek met invloeden uit de folk, blues en country.

Hun achtste album sinds debuutplaat “War Elephant” in 2007 zal op 1 februari in de platenzaken verkrijgbaar zijn onder de titel “Mayonnaise”. Zoals op vele van hun albums en bij hun live-optredens brengen ze op deze nieuwe cd naast eigen composities ook altijd wel enkele covers. Deze keer zijn dat ‘Deer Tick’-versies van het nummer “White City” uit de cd “Peace And Love” van ‘The Pogues’ uit 1989, van “Run Of The Mill” uit het album “All Things Must Pass” van George Harrison uit 1970, van “Pale Blue Eyes” van ‘Velvet Underground’ uit 1969 en van “Too Sensitive For This World”, een liedje van Ben Vaughn uit zijn “Dressed In Black”-album van 1990.

Na de release van het door Steve Berlin (van ‘Los Lobos’) geproduceerde album “Negativity”, zijn in de roddelpers veel besproken maar overwonnen drugs- en drankprobleem en zijn celebrity-huwelijk met zangeres Vanessa Carlton in 2013, ging John McCauley zich toeleggen op het schrijven van nieuwe nummers. Die zijn uiteindelijk in 2017 beland op de tegelijkertijd uitgebrachte ‘Deer Tick’-dubbelalbums “Volume 1” met zachte Americana-songs en “Volume 2” met hardere alternatieve rockmuziek.

Maar nu snel terug naar het nieuwste album “Mayonnaise’ dat eigen een compilatieplaat is die als aanvulling op de twee albums van 2017 mag worden gezien. Vooral omdat er vier alternatieve versies van nummers uit “Volume 1” voor “Mayonnaise” werden opgenomen: “Limp Right Back”, “End Of The World”, “Doomed From The Start” en de prachtige countryballad “Cocktail” waarop Spencer Cullum Jr. van het Amerikaanse instrumentale rockduo ‘Steelism’ op pedal steelgitaar meespeelt.

Naast de hierboven reeds vermelde covers zijn er eveneens vijf splinternieuwe songs op deze cd te horen met “Spirals”, “Old Lady”, “Strange, Awful Feeling”, “Memphis Chair” en de catchy Southern Rock-song “Hey! Yeah!” die we u met veel plezier op de bijgaande leuke video meegeven. Voor het maken van “Mayonnaise” heb je heel wat verschillende ingrediënten nodig en dat is nu net wat ‘Deer Tick’ ook heeft samengebracht voor deze nieuwe plaat. Smullen maar!

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Partisan Records

video