KATIE DOHERTY & THE NAVIGATORS – AND THEN

De wortels van de Britse folkzangeres Katie Doherty liggen in het noordoosten van Engeland. Ze debuteerde op plaat in 2007 met haar album “Bridges” dat op uitstekende kritieken in de vakpers kon rekenen. Tijdens haar muziekopleiding aan de universiteit van Newcastle mocht ze voorprogramma’s verzorgen voor o.a. het Canadese folkduo Kate & Anna McGarrigle, de Brits-Indische muzikant Nithin Sawhney en ‘Kinks’-frontman Ray Davies.

Naast haar carière als soloartieste treed ze ook regelmatig op met de folkgroep ‘Broom Bezzums’ waarmee ze in 2011 de plaat “Wine From A Mug” opnam en in 2012 ook bijdroeg aan de opnamen van de plaat “Winterman” en het in 2016 uitgebrachte album “No Smaller Than The World”. Daarnaast schrijft ze zelf ook kinderliedjes en muziek voor theatershows.

Maar omdat bloed nu eenmaal kruipt waar het niet kan gaan, kwamen bij Katie Doherty opnieuw wensen naar boven om elf jaar na haar solodebuut opnieuw een eigen soloplaat op te nemen en die is nu op onze tafel beland onder de titel ”And Then”, vernoemd naar één van de tien liedjes die op deze cd te horen zijn. Voor dit album werkte ze samen met twee muzikale vrienden sinds vele jaren die ze de naam ‘The Navigators’ heeft gegeven: violiste Shona Mooney van folkgroep ‘The Shee’ en melodeonspeler Dave Gray van de uit meerdere nationaliteiten samengestelde folkgroep ‘Världens Band’.

Katie Doherty schreef zelf alle nummers op deze plaat, bestaande uit enkele meer traditioneel klinkende songs als “Yours”, “Navigator”, “Rose In Winter” en “We Burn”, naast moderner folkwerk in “I’ll Go Out” en pianosong “Heartbeat Ballroom” (zie video). De albumtiteltrack “And Then” en “Tiny Little Shoes” hadden ook bestemd kunnen zijn voor de soundtrack van een theatermusical, iets wat dus niet zo ver verwijderd ligt van haar dagdagelijkse activiteit.

Deze plaat van ‘Katie Doherty & The Navigators’ verenigt op knappe wijze oude en nieuwe folkmuziek en dat is zeker een verdienste van deze zangeres en songschrijfster. Toch lijkt het ons eerder een album dat meer geschikt is voor de Britse markt dan voor folkliefhebbers op het Europese continent. Maar het valt net zo goed niet uit te sluiten dat dit een te voorbarige conclusie is en dat ze toch meer fans weet te bereiken dan wij nu op het eerste zicht verwachten. De toekomst zal het zeker uitwijzen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Steeplejack Music

video