STEVE YOUNG – A LITTLE NORTH OF NOWHERE

De op het Isle Of Wight opgegroeide, maar sinds meerdere jaren in Londen wonende singer-songwriter Steve Young noemt zijn muziek een mix van Americana en alternatieve countrysongs met subtiele vleugjes pop en rock. Als soloartiest begon hij in 2014 met de release van een eerste ep “Little Things”, gevolgd in 2016 door een eerste full-cd die “Troubadour” als titel kreeg en op lovende reviews kon rekenen in de Britse vakpers. In 2017 verscheen ook nog een tweede ep die “The Great North Road” heette.

Bij ons op het Europese continent was Steve Young echter tot op heden een vrij onbekende muzikant. Misschien komt daar wel snel verandering in na het uitbrengen van zijn tweede volwaardige plaat. “A Little North Of Nowhere” is de wat mysterieuze titel van dit elf songs tellende album dat pas na een intensieve ‘fundraising’-campagne tot stand kon komen en waarvoor Steve Young zelf de rol van producer waarnam.

Dit is een singer-songwriter in hart en nieren en dat blijkt al gauw uit de soms sterk variërende liedjes die op “A Little North Of Nowhere” staan. Openingstrack “A Fools Dream” is een bluesy popsong, terwijl het daaropvolgende “Trembling Heart” een emotievol gebrachte countryballad is en de derde song “It’s A Good Thing (Piccolo Sole)” zonder problemen in de huidige popcharts terecht kan komen.

Steve Young speelt zelf op akoestische gitaar en op mandoline bij de nummers van deze plaat. Voor de overige instrumentatie heeft hij een beroep gedaan op een hele reeks topmuzikanten waaronder gitarist Scott Poley, pedal steelspeler Matt Park, bassisten Ollie Collins en Dave Troke, pianisten Chris Howard en Steven Reid Williams en drummer Justin Johnson. Het resultaat van deze samenwerking is een serie vlot in het gehoor liggende liedjes die Steve Young als een volleerde troubadour brengt.

We hebben toch weer enkele favoriete songs op dit album opgemerkt en willen u graag melden dat dit gaat over de liedjes “The Great North Road”, de emotionele country-tearjerkers “Waiting For My Heart (To Catch Up With My Head)” en “Hard Times In A Beautiful Place”. Maar de echte uitschieters staan helemaal op het einde van dit album: de toekomstige klassieker “Beautiful Tonight” en het in een live uitvoering op de video te beluisteren nummer “My Son”.

Tot slot moeten we hier toch ook nog even meegeven dat u bij de aanschaf van “A Little North Of Nowhere” zomaar een tweede cd gratis als ‘bonus disc’ meegeleverd krijgt. Daar staan twee remixes op van de oudere nummers “Nurture” en “Garden Of Love”, naast drie live gezongen versies van “Shine On You Crazy Diamond” en “Back To Mine”, twee andere vroeger al uitgebrachte songs, en van het net al vermelde topnummer “My Son”. Ons advies aan u is dan ook om deze plaat van Steve Young zo snel mogelijk aan uw verzameling toe te voegen. U zult het zich geen moment berouwen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Thirty Three & A Third Records

video