MANDOLINE ORANGE – TIDES OF A TEARDROP

“Tides Of A Teardrop” is het zesde album van het folkduo ‘Mandoline Orange’, zijnde Andrew Marlin en Emily Frantz uit Chapel Hill, North Carolina. Andrew speelt op gitaar, mandoline en banjo terwijl Emily viool en gitaar bespeelt en beiden afwisselend de lead vocals voor hun rekening nemen op de platen die ze sinds hun debuut in 2009 hebben uitgebracht.

In de voorbije jaren mocht ik twee van die albums hier wat nader toelichten met “This Side Of Jordan” in 2013 en “Such Jubilee” aan het einde van 2015. Het in 2016 uitgebrachte “Blindfaller” heeft onze redactie echter nooit weten te bereiken en dat vind ik bijzonder jammer, vooral na de beluistering van dit alweer schitterende nieuwe album van ‘Mandoline Orange’.

De thematische rode draad doorheen de tien songs op “Tides Of A Teardrop” is het overlijden van de moeder van Andrew Marlin toen hij nog maar amper 18 jaar oud was. Dat pijnlijke gebeuren heeft zijn songschrijven nadien altijd wel wat beïnvloed, maar op deze nieuwe plaat zoekt hij in de liedjes naar gevoelens van aanvaarding van die dood en de daarbijhorende zoektocht naar rust en vrede die hij en zijn vader na dat overlijden hebben doorgemaakt.

De eerste single die uit deze nieuwe plaat werd getrokken is ook het mooiste liedje van het album: het uiterst intieme “Time We Made Time” (zie video) sluit de serie van tien nummers af. Maar alvorens u verdere conclusies over deze cd zou gaan trekken, willen we u toch ook vertellen dat er geen enkele zwakkere song op “Tides Of A Teardrop” staat.

Enkele andere titels van topliedjes die onze voorkeur wegdragen zijn “Golden Embers”, “The Wolves”, het melancholische “Into The Sun”, het beklijvende “Mother Deer” en “When She’s Feeling Blue” met de om gemeende empathie smekende baritonstem van Andrew Marlin, daarin bijgestaan door het loepzuivere vocale talent van Emily Frantz als harmony vocaliste.

Opvallend bij deze plaat is ook de sobere en minimalistische orchestratie bij alle liedjes op het album. Nergens zijn er ook maar iets te veel instrumenten te bespeuren, maar altijd net voldoende om de juiste sfeer bij de nummers te bepalen. Het maakt van “Tides Of A Teardrop” een plaat om heel dicht bij het hart te koesteren en vooral om ze heel vaak van begin tot einde te laten spelen in de stereo. Dit album is topkwaliteit van een topduo wat dit ‘Mandoline Orange’ ongetwijfeld mag worden genoemd.

(valsam)

 

10 mei 2019: Oosterpoort, Groningen, NL
11 mei 2019: Doornroosje, Nijmegen, NL
12 mei 2019: Paradiso, Amsterdam, NL
13 mei 2019: Dok, Gent, BE

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Yep Roc Records

video