ROLAND VAN CAMPENHOUT - SOMEWHERE IN THE MOUNTAINS

 

Kosmopoliet, dwarsligger en zanger/gitarist Roland Van Campenhout is een flamboyante figuur in de folk- en bluesscène, die zich niet laat voorschrijven wat hij moet spelen. Folk, blues of wereldmuziek of zelfs jazz, als hij er zin in heeft dan speelt hij het, solo of met een occasionele band. Zijn adagio luidt ‘music should be fun’ en wanneer het werk wordt dan stopt hij ermee. Hij vertelt het in het interview dat ook op de DVD staat, afgenomen in de keuken van Meyer Records. Dit label bracht in een dubbelaar cd nu twee Live albums uit van Roland, opgenomen op verschillende tijdstippen en in verschillende locaties. Ook al vertolkt hij soms covers van andere muzikanten, zoals o.m. van Bob Dylan, hij slaagt er telkens in om deze tot een eigen song om te toveren. In zijn zelfgeschreven songs varieert hij met blues, folk en oriëntaalse muziek, precies zoals het hem invalt of bevalt.

CD: SOMEWHERE IN THE MOUNTAINS

Dit album is opgenomen in de keuken van Meyer Records op zondag 13 maart in 2016. Hij vertolkt er solo negen songs, waarbij hij zichzelf met gitaar en bluesharp begeleidt, waaronder het ongepolijste ‘Me & Blind Willie’ en ‘Blues Wearing High-heeled Shoes’. Ook al weigert hij zichzelf met een pure blueszanger te vereenzelvigen, in zijn jeugd heeft hij genoeg trauma’s beleeft en ellende overleeft om de blues voor de rest van zijn leven te mogen uitdragen. In de plaats daarvan sluist hij in zijn songs ook Indische, oriëntaalse en Keniaanse sound en grooves, waarmee hij het publiek stelselmatig betovert. Zijn stem en magistraal, beklijvend gitaarspel werken magnetisch. Roland bekent dat zoals anderen verslaafd zijn aan het gokken op paarden, hij verslaafd is aan de muziek en aan gitaarinstrumenten. Maar ook dat hij een publiek nodig heeft waarmee hij graag voeling heeft. Voor de luisteraar, die zelfs bekend is met het volledige oudere werk van songschrijver Roland, zullen ook deze songs wederom boeien. Want Roland speelt zijn songs nooit op identieke wijze en voegt er afhankelijk van het moment, zijn inspiratie en de respons van het publiek steeds compositorische nieuwigheden aan toe. De luisteraars kunnen er alleen maar hun voordeel bij doen.

CD: WAVING THE FREAK FLAGS ELECTRIC

In dit album omringt Roland zich met Belgische en buitenlandse muziekmaten, waaronder de tabla percussionist Sattar Khan, violist Nils De Caster, tubaspeler Carl Ludwig Hübsch en enkele gastmuzikanten, wat een hoogst origineel klanktapijt weeft. Het muziekevenement speelde zich af op 14 maart 2016 in het Theater der Keller in Keulen voor een publiek dat in de ban geraakte van zijn exotische haast mystieke composities, waartoe tuba en tabla zeker bijdroegen. Het grimmige parlando vertolkte ‘Poetry And All That Jazz’ van Lenny Bruce en het uitgesponnen ‘Never Enough’ creëren een mysterieuze sfeer. Op het droefgeestige ‘The Lament of the Cherokee Indian’ laat celliste Aglaja haar cello wenen, een jammerklacht die meer zegt dan woorden kunnen uitdrukken. Het samenspel van de rasmuzikanten loopt een enkele keer uit in een ware jamsessie, waarbij elke muzikant geconcentreerd in het geheel opgaat met een alert oor voor de andere. Roland uit dan met een oerkreet zijn plezier. De uitvoering van o.a. ‘Never Enough’ is ook op de bijgevoegde Dvd te bekijken, evenals ‘Swamp Adversity’, een song die later terecht kwam op het gloednieuwe studioalbum ‘Folksongs From A Non-Existing Land , waarbij Pieter-Jan De Smedt op gitaar mee begeleidt .

BONUS DVD: AT THE THEATER DER KELLER’ IN KEULEN

Deze Dvd omsluit Live fragmenten uit diverse concerten op verschillende data tussen 2012 en 2018 opgenomen, telkens kwalitatief uitmuntend zowel qua geluid als beeld. Dat maakt dat de outfit van Roland telkens verandert evenals zijn diverse gitaren en instrumenten. Zo ook de setting en de muzikanten die de bard omringen. Zo krijgt Roland op de happening in maart 2012 het gezelschap van harmonicaspeler Seven De Bruyn en Pascale Michiels op haar Moon snaarinstrument. In maart 2018 wisselt het entourage en vertolkt o.m. de frêle Sophia Fellner als gastzangeres het gevoelige ‘C’est La Vie’. Het betekent dat men meer dan een uur lang ongestoord kan opgaan en genieten van de muziek van Roland Van Campenhout, die met zijn onvoorspelbaarheid steeds voor muzikale verrassing en verrukking zorgt, wellicht dankzij zijn karma, dat ontvangt en geeft. Of is het zijn onuitputtelijk energieveld en creatieve geest, steeds op zoek naar onnaspeurlijke bronnen, dat je steeds weer inneemt voor zijn muziek! Zo is het fascinerende ‘The Fish in the Big Blue Sea’ in duo met violist Nils DE Caster een onzeglijk mooi pareltje mede door de slidetechniek van Roland op zijn resonator. Dit drieluik is niet alleen een mooie verzameling van een reeks bezielde songs, maar ook een dwarsdoorsnee van Rolands compositorisch en muzikaal talent, waarbij zijn persoonlijkheid en gitaren een centrale rol spelen.

Marcie
vanaf vrijdag 8 februari te koop

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: SOMEWHERE IN THE MOUNTAINS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

LP1/CD1: Kitchen Recording Series
All songs By Roland Van Campenhout
Me & Blind Willie
Dream on little girl
Midnight star
Cruising down on main street
Good as bad can be
The Truth
Blues wearing high heeled shoes
Kosher Kama-Sutra
Blind man's eyes

LP2/CD2: Waving The Freak Flags Electric
All songs By Roland Van Campenhout, Except *
*Poetry And All That Jazz
*Worried man blues [Trad. Arr Roland V.C.]
She Belongs To Me [Bob Dylan]
Never Enough
The Lament Of The Cherokee Indian [J.D. Loudermilk]

Bonus DVD 'At the Theater der Keller', Cologne
All songs By Roland Van Campenhout, Except *
The Truth
Fine Sugar Mama
Midnight Star
*Last Letter Home [B. Mc Dade / J. Brown Jr. Tintagel music]
*Don't think twice, it's all right [Bob Dylan]
17 years in a Phone Booth
*Poetry and all that Jazz [Lyrics Lenny Bruce - music Roland V.C.]
Never enough
*Let the Mermaids flirt with me [Mississippi John Hurt]
The Fish in the big blue sea
*C'est la Vie [Sophia Fellner]
Swamp Adversity

Artiest info
Website  
 

Label: Meyer Records

video