THE SWEET COLLEENS – 10 MONA LISAS

Minneapolis,Minnesota is de thuishaven van een folkpopformatie die zich ‘The Sweet Colleens’ heeft genoemd en bestaat uit de Canadese fiddler, leadzanger en gitarist Jeremy Greenhouse, gitarist Scott Keever, bassist, cellist, mandoline- en banjospeler Dave Bade, toetsenist Pete Sandvik en drummer Wolf Loescher. Hun nieuwste vijfde plaat kreeg de titel “10 Mona Lisas” en bestaat uit twaalf nummers, eigen composities en ook bewerkingen van traditionele folkliedjes.

Dit kwintet heeft zeer goed geluisterd naar folk- en Americana-groepen als ‘The Waterboys’, ‘The Pogues’ en vooral ‘The Jayhawks’. De Keltische traditionele folk van ‘The Pogues’ horen we vooral in het stokoude zeemanslied “Heave Away” met accordeonklanken, in het door violen begeleide “Pyromania”, in de bluegrasstraditional “Black-Eyed Suzie” en het uit vier Keltische traditionals samengestelde instrumentale nummer “Boy Brady”.

Anderzijds wordt de poppy folksound van ‘The Jayhawks’ gereflecteerd in de openingstrack “Christopher” (zie video), in de akoestische ballad “Walks In The Room” en in “You Are The One”. “Never Tire Of The Road” is een in Cajunstijl gebrachte cover die ‘The Sweet Colleens’ brengen van het nummer uit het album “Rain On The Roof” uit 1996 van folk- en countryzanger Andy Irvine, met aan het einde een leuke toevoeging van folklegende Woody Guthrie’s “This Land Is Your Land”.

Eén van de mooiste nummers op deze geheel leuke plaat is het traditioneel klinkende, maar wel door leadzanger Jeremy Greenhouse nieuw gecomponeerde eerbetoon aan Schotland in het Keltische walsje “O Scotland”, waarin vooral de heerlijke accordeonmuziek gespeeld door Pete Sandvik weet te overtuigen. Tot slot wordt ook de afsluitende traditional “Botany Bay” op een imponerende wijze gebracht door de vijf heren van ‘The Sweet Colleens” met een prachtige vrouwelijke duetstem van Katie MacMahon, de sopraan en leadzangeres bij de officiële producties van de Ierse traditionele stepdansformatie ‘River Dance’.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Wraggle Records

video