PETER BEETS & STOCHELO ROSENBERG - DJANGO TRIBUTE

Het was te verwachten dat de grootheden Peter Beets en Stochelo Rosenberg elkaar eens zouden treffen in een samenwerking. Peter Beets (1971) komt uit een muzikaal nest, via zijn moeder kreeg hij klassieke muziek en via zijn vader de jazz met de paplepel ingegoten. Met zijn broers Marius (contrabas) en Alexander (tenorsax) vormde hij de Beets Brothers, sinds 1985 traden ze op en vanaf 1990 verschenen er zes cd’s. In 1996 is Peter Beets zijn eigen weg gegaan, op een van zijn eerste cd’s (First Date, 1996) speelde hij met de beroemde slagwerker Jeff Hamilton. Hij won diverse prijzen zoals de “Pall Mall Swing Award”, de “Princess Christina Award”, de “Prix Martial Solal”en het “Concours de solistes de jazz”in Monaco. Hij wordt de vaste pianist van het “Jazz Orchestra of the Concertgebouw” en is ook vaak te horen bij het “Metropool Orkest”. Veel van zijn oeuvre is uitgebracht door het gerenommeerde label Criss Cross, zoals de spraakmakende cd “Chopin meets the Blues”uit 2010. Dit is inmiddels zijn veertiende cd, de lijst van albums die hij maakte als begeleider is immens, daaronder ook eentje met het fameuze Rosenberg Trio uit 2003.

De stap naar een cd met de leider en eerste violist van dit trio Stochelo Rosenberg (1968) is dan ook voor de hand liggend. Stochelo groeide op in een muzikale gypsy familie, zijn vader Metz en oom Wasse Grunholz waren zijn leermeesters alsmede de platen van Django Reinhardt. Met zijn neven Nous’che en Nonnie Rosenberg vormde hij het Rosenberg Trio, inmiddels wereldberoemd, de teller van het aantal uitgebrachte cd’s staat op 16.

De naam van dit album “Django Tribute” spreekt voor zich, zes van de acht nummers zijn composities van Django, “In a sentimental Mood” werd geschreven door Duke Ellington en “You good to me” is van de hand van vibrafonist Clement Wells maar is vooral bekend geworden door de uitvoeringen van Oscar Peterson. Peter Beets is te horen op de vleugel, Stochelo Rosenberg uiteraard op de gitaar en verder zijn te horen Martin Limberger op de rhythm gitaar en Frans van Geest op de contrabas. De opnamen vonden plaats op 26 oktober 2018 in de Ruïnekerk in Bergen (NH) ter gelegenheid van de Kunsttiendaagse Bergen.

Gypsyjazz, Django muziek of de muziek van het Rosenberg Trio, het mag allemaal als bekend worden verondersteld, altijd swingend en virtuoos. Maar de inbreng van een pure jazzpianist en dan ook nog een met klassieke rafelrandjes zoals Peter Beets verandert toch wel het een en ander, swingen blijft het, maar wel is er sprake van meer diepgang als Beets en bassist Frans van Geest een fraai muzikaal tapijt neerleggen waarop het zowel voor Stochelo als Peter superieur soleren is. Samenspelen met andere muzikanten is voor de Roma en Sinti virtuozen vaak niet makkelijk omdat ze veelal het notenschrift niet machtig zijn en alles letterlijk op het gevoel benaderen, daar is hier duidelijk geen

sprake van, Peter en Stochelo voelen elkaar prima aan en vormen een geweldige synthese. De muziek van Django is zoals altijd een lust voor het oor, nummers als “Douce Ambiance”, “Tears”, “Django’s Tiger”, “Djangology” en natuurlijk het overbekende “Nuages” klinken hier zo klaar en helder alsof ze ter plekke zijn gecomponeerd. Ontroerend mooi is de uitvoering van de Ellington klassieker “In a sentimental mood” met een glansrol voor Frans van Geest. Bonus track en afsluiter “Minor Swing” van Reinhardt en Grappelli is exact wat de titel aangeeft, een onbedaarlijk stukje swing waarbij geen mens kan blijven stilzitten. Al met al een heerlijk schijfje, er staat heel wat Gypsy muziek in de platen/cd kast, maar ik krijg er nooit genoeg van en dit is weer een welkome aanvulling en daarbij een aanrader voor alle liefhebbers en zeker voor de “nieuwkomers”!

Jan van Leersum

 

Artiest info
BEETS  
 

Label : Magic Ball Rec.
Distr. : New Art Int.

video