THE STEEL WOODS – OLD NEWS

‘The Steel Woods’ is een Amerikaanse countryformatie uit Nashville, Tennessee die zich heeft toegelegd op het spelen van Southern Rock en countrynummers. Het kwartet is samengesteld uit zanger-gitarist Wes Bayliss, gitarist Jason Cope, bassist Johnny Stanton en drummer Jay Tooke. Ze debuteerden begin 2017 op plaat met hun album “Straw In The Wind” waarop countryzangeres Lindi Ortega een gastrol als vocaliste kreeg aangeboden bij het duet “The Secret”.

Voor die eerste plaat hebben ze nu een mooie opvolger klaargestoomd. Dat nieuwe album heet “Old News” en bevat 15 nummers, waarvan er negen door de bandleden zelf werden gecomponeerd, vooral dan door gitarist Jason Cope en frontman Wes Bayliss. Die eigen songs werden aangevuld met zes liedjes die in hun originele versie door andere singer-songwriters werden gepresenteerd. Daarbij zijn de bekendste Townes Van Zandt van wie “The Catfish Song” wordt gecoverd en countryvedette Merle Haggard leverde tekst en muziek bij zijn song “Are The Good Times Really Over (I Wish A Buck Was Still Silver)”.

Tom Petty tekende voor het op de geluidsvideo te horen nummer “Southern Accents”, de titeltrack van het zesde album uit 1985 van ‘Tom Petty And The Heartbreakers’ en Greg Allman van ‘The Allman Brothers Band’ componeerde de uit 1969 stammende song “Owhipping Post” die eveneens werd geselecteerd voor een coverversie door ‘The Steel Woods’.

Ook de door Ozzy Osbourne gecomponeerde hardrockklassieker “Changes” uit het in 1972 uitgebrachte album “Black Sabbath Vol. 4” kreeg hier een sterk aangepaste bewerking, meer in de richting zoals de onlangs overleden soulzanger Charles Bradley die song in 2013 bracht. “One Of These Days”, het countrynummer uit het in 2010 uitgebrachte album “The Last Honky Tonk” van ‘The Wayne Mills Band’ completeert het lijstje van de gecoverde nummers op dit album “Old News” van ‘The Steel Woods’.

Deze tweede plaat van de band werd in amper zes dagen tijd zo goed als live opgenomen in een oud kerkgebouw in Asheville, North Carolina, de oorspronkelijke thuishaven van gitarist en songschrijver Jason Cope. In de eigen songs zitten er elementen uit de blues, folk, rock, R&B, country, gospel en bluegrass en bij de beluistering van deze plaat zullen de ouderen onder ons ook de sound van bands als ‘Lynyrd Skynyrd’ of ‘The Allman Brothers’ menen te herkennen.

Thematiek als de dood en de mortaliteit worden niet gemeden in enkele nummers op “Old News”. Zo duiken deze onderwerpen op in een song als “Rock That Says My Name”, in bluegrass-nummer “Anna Lee” en in het instrumentale “Red River (The Fall Of Jimmy Sutherland)” dat herinnert aan werk van ‘Neil Young & Crazy Horse’. Ook in de selectie van de gecoverde liedjes zit er een verwijzing naar de dood, want de laatste vier nummers op dit album zijn songs van artiesten die onlangs overleden zijn: Tom Petty, Greg Allman, Wayne Mills en Merle Haggard.

Van de eigen nummers van ‘The Steel Woods’ onthouden we vooral de bluesrockende openingstrack “All Of These Years” en de gitaarblues in “Blind Lover”, naast de countryballads “Wherever You Are” en albumtiteltrack “Old News”. Al bij al is dit een heel leuke plaat van deze band uit Nashville en een meer dan waardige opvolger voor hun debuutplaat “Straw In The Wind”.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Thirty Tigers

video