DOUG SCHMUDE – BURN THESE PAGES

Doug Schmude is een Californische folkrocker die zich heeft gespecialiseerd in het brengen van Americana-muziek. Dat doet hij op zijn albums die hij sinds zijn debuutplaat “A New Century” in 2003 uitbracht en dat leverde in totaal vier platen op waarvan het in 2017 verschenen “Ghosts Of The Main Drag” het door ‘Rootstime’ bejubelde nummer drie was en die nu een opvolger heeft gekregen met het elf tracks tellende album “Burn These Pages”.

In de vakpers worden hem regelmatig gelijkenissen met het werk van bands als ‘Wilco’, ‘Son Volt’ en Jason Isbell toegedicht en we kunnen ons daar ook wel een beetje in vinden. Als multi-instrumentalist bespeelt hij bovendien ook bijna alle instrumenten die op zijn platen te horen zijn. Voor “Burn These Pages” zijn dat gitaren, bas, drums, lap steel, banjo, mandoline, orgel en piano.

Daarnaast werden enkele gastmuzikanten uitgenodigd voor een bijdrage aan één van de liedjes op dit ook al door Doug Schmude zelf geproduceerde album. Zo zorgt singer-songwriter Carter Sampson uit Oklahoma daarenboven voor mooie harmony vocals bij het nummer “Worry Stone” waarop Georgiana Hennessy knap op fiddle meespeelt. Ook voor het op de bijgaande audiovideo te horen nummer “Silas James” werd een beroep gedaan op enkele gastinstrumentalisten met Chordy Teagle op orgel, Mike Ault op leadgitaar, Rick Hodes op drums en Some Guy From Virginia op basgitaar.

Voor de plaat “Burn These Pages” werd geopteerd om één coversong op te nemen met de folkrocker “Enough Rope” van singer-songwriter Chris Knight uit diens gelijknamige album van 2006. De overige tien tracks zijn wel allemaal van tekst en muziek voorzien door Doug Schmude zelf. Onze persoonlijke selectie van de beste nummers uit die serie luidt als volgt: “Just The Night”, “El Tren De La Muerte”, “Worry Stone”, “The Light” en de fijne akoestische albumafsluiter en titeltrack “Burn These Pages”.

(valsam)
“Globetrotter Doug Schmude has settled in South California and created there the new songs for his fourth album ‘Burn These Pages’, the successor of his excellent record ‘Ghosts Of The Main Drag’ from 2017. Apart from the cover version of the Chris Knight song “Enough Rope’, several great stories are told in the other ten tracks of this folk-, rock- and Americana-songs containing album.“ – www.rootstime.be

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Lost Hubcap Records

Info: Hemifran

video