CHRIS YOULDEN & THE SLAMMERS – CLOSING TIME

Het was 1963 toen in Dagenham, een stadje in Oost-Londen, een nog zeer jonge Chris Youlden samen met zijn lokale vrienden John White en Shakey Vick de groep ‘Downhome Blues Band’ oprichtte. Een paar jaartjes later werd hem door gitarist Martin Stone gevraagd om als zanger van de ‘Savoy Brown Blues Band’ op te treden als vervanger van hun zieke frontman. Hij werd sindsdien van 1967 tot 1970 de leadzanger van die groep die in eigen land in het bluescircuit heel wat concurrentie ondervond van artiesten als Alexis Korner, John Mayall en ‘Fleedwood Mac’.

Nog wat jaartjes later werd Chris Youlden de leadzanger bij de formatie ‘The Old Tossers’ waar hij optrad samen met bassist Paul Riley, gitarist Martin Stone, drummer Malcolm Mills en Will Stallibrass op mondharmonica. Midden jaren ’80 richtte Malcolm Mills met gitarist Dave Briggs een nieuwe bluesgroep op die hij ‘The Slammers’ noemde en waarvoor Chris Youlden opnieuw als zanger werd gevraagd.

Ze besloten in 1987 om wat muziek op te gaan nemen na het sluitingsuur van de Britse pubs op vrijdagavond, vandaar de titel “Closing Time” van deze nu uitgebrachte plaat van ‘Chris Youlden & The Slammers’. Er werd geopteerd voor songs uit hun periode bij ‘The Old Tossers’, voornamelijk coverversies van stokoude blues- en rockklassiekers en enkele nieuwe eigen composities.

Uit het ‘Old Tossers’-repertoire werd gekozen voor o.a. “Nervous Breakdown”, de rockhit van Eddie Cochran uit 1961, “Number Nine Train”, een song uit 1958 van Tarheel Slim, “Roll With Me Baby” van Ray Charles uit 1959 en “Don’t Let Me Be Lonely Tonight” van folkzanger James Taylor uit zijn album “One Man Dog” van 1972.

Nog meer van dit leuks krijgen we aangeboden via het nummer “Trickbag” van Earl King uit 1977, de van blueslegende Lazy Lester gekende hit “Sugar Coated Love” en de bluesklassieker “Fool’s Paradise” van Mose Allison uit 1960. Het van James Brown gekende lied “Tell Me What You’re Gonna Do” moest op verzoek van alle bandleden gecoverd worden. “I Wanna Stay Alive”, een nieuw door Chris Youlden en Paul Riley geschreven nummer werd nadien als single uitgebracht en kan door u beluisterd worden op de bijgaande video.

In 1991 werd een tweede opnamesessie georganiseerd waarvoor de geweldige keyboardsspeler Geraint Watkins (van o.a. Nick Lowe) in de studio werd uitgenodigd en de nummers “Roll With Me Baby”, “Sugar Coated Love” en “I Wanna Stay Alive” in een tweede versie werden opgenomen. Die drie nummers werden op deze cd als bonustracks toegevoegd, naast toen eveneens opgenomen covers van het van Billy Boy Arnold gekende “I Aint’ Got You’ uit 1955, de Jimmy McCracklin-song “Come On” en de R&B-song “How Deep Is The Well” van Percy Mayfield uit 1951.

Verder krijgen we hier ook nog schitterend swingende coverversies van “Let’s Talk About Us”, geschreven door Otis Blackwell en een rockabilly-hit geworden in 1959 in de versie van Jerry Lee Lewis en van “Sweet Love Of My Mind”, de rockabilly-klassieker uit 1956 van ‘Jimmy And Johnny’ die later ook nog werd opgenomen door o.a. Johnny Burnette en ‘Stray Cats’.

In 2011 werd ‘Chris Youlden & The Slammers’ nog éénmalig herenigd voor een uniek optreden tijdens het beroemde ‘Glastonbury’-festival. Gitarist Martin Stone is ondertussen overleden, maar de band draagt dit album aan hem op omdat de groep zonder hem nooit had bestaan en zeker nooit al de behaalde successen had gekend. Op deze wijze is “Closing Time” dus een muziekhistorisch belangrijk document geworden met een mooi overzicht van wat deze groep rond de momenteel 76-jarige veelzijdige zanger en songschrijver Chris Youlden in de jaren ’80 en ’90 allemaal heeft gerealiseerd.

(valsam)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
:CHRIS YOULDEN & THE SLAMMERS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: Proper Music Distribution / The Last Music Co.

video