SARAH MENDELSOHN – IF

Met een naam van een muzikant die Mendelsohn heet, ben je al snel geneigd om een link te leggen naar de Duitse componist Felix Mendelssohn, maar de attente lezer heeft al opgemerkt dat deze laatste zijn naam schreef met 2 keer de letter ‘s’. Dus heeft de Amerikaanse zangeres Sarah Mendelsohn uit Boston, Massachusetts helemaal niets te maken met deze klassieke componist en pianist.

Want deze Sarah Mendelsohn schrijft en speelt voornamelijk indie rockliedjes op haar debuutalbum “If” dat we hier wat van naderbij gaan bekijken en beluisteren. De invloeden uit de countrymuziek zijn onmiskenbaar aanwezig in de twaalf nummers die deze singer-songwriter voor haar eerste soloplaat heeft gecomponeerd.

“Drowning”, de eerste song op “If”, begint als een ballad en gaat daarna langzaam over in een lekker voortkabbelend rocknummer. Het daarna volgende “Blind Side” is een swingende countryrocker en het poppy nummer “Evil Lurks There” staat als derde track op de lijst en gaat daarmee vooraf aan het uptempoliedje “No Man’s Land”.

In het nummer “My Armour Opened” krijgen we een gesproken rap-intermezzo van ‘MC Kabir’, aka Kabir Sen, de zoon van Amartya Sen, de Indische Nobelprijswinnaar voor Economie in 1998. Haar verleden als zangeres in een reggaeband zit op deze plaat van Sarah Mendelsohn vervat in het reggaenummer “Ping In My Belly”.

De vijf songs die echter op ons lijstje van favoriete tracks uit deze plaat zijn beland, zijn de vocaal ijzersterke nummers “I Will Rise” en “Without Me There”, de wondermooie fragiele ballad “I Can’t Believe” (te horen op de video), het melancholische “In My Veins” en de van persoonlijke emoties overlopende slotsong “Cocoon”.

Wat opvalt bij het beluisteren van dit album is de schitterende orkestratie die rond al deze liedjes werd verweven. Daarvoor zijn Jonas Kahn op gitaren, Joe Klompus op bas en Jeff Allison op drums verantwoordelijk, maar bij een aantal nummers komen enkele gastmuzikanten eveneens een bijdrage afleveren op keyboards, saxofoon, trompet en trombone.

De meest belangrijke contributie tot deze prachtige sound komt wellicht toch van albumproducer Ducky Carlisle, bij muziekkenners bekend als producer van Buddy Guy’s ‘Grammy Award’-winnende platen “Living Proof” en “Born To Play Guitar”. “If” is een uitstekende debuutplaat van deze Sarah Mendelsohn. We zien nu al vol verwachting uit naar een volgend album van deze Amerikaanse zangeres en songschrijfster.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Rocmac Music

video