ISRAEL NASH – LIFTED

Het is alweer van 17 april 2011 geleden dat ik in Nederland een leuk interview mocht afnemen van de Amerikaans-Texaanse singer-songwriter Israel Nash Gripka uit Dripping Springs. Indertijd was dat naar aanleiding van de release van zijn schitterend album “Barn Doors And Concrete Floors”, zijn tweede cd in opvolging van het in 2009 uitgebrachte debuutalbum “New York Town”.

Sindsdien heeft deze nu sinds 5 januari 38-jarige muzikant uit New York met “Rain Plans” uit 2013 en “Silver Season” uit 2015 nog twee al even mooie platen uitgebracht en daar kwam eind vorig jaar een vijfde topplaat bij in de vorm van het hier onder loep genomen “Lifted”. De gelijkenissen tussen zijn zangpartijen met die van de jonge Neil Young zullen we in onze recensies blijven herhalen, maar de songs die Israel Nash (de ‘Gripka’ heeft hij al sinds een paar jaar afgeworpen) componeert, zijn moderne folk- en rocksongs vol melancholie en melodie, gekoppeld aan intens doorleefd zangwerk.

Hij is al die jaren ook altijd trouw gebleven aan de muzikanten die hem bij de opname van platen en bij zijn liveoptredens begeleiden. Joey McClellan (leadgitaar, piano en orgel), diens broer Aaron McClellan (basgitaar, piano en orgel), Eric Swanson (pedal steel, gitaren, banjo) en drummer Josh Fleischmann zorgen al tien jaar voor een perfecte instrumentatie bij de mooie liedjes die Israel Nash zingt.

De eerste single uit het album “Lifted” is het op de bijgaande video te beluisteren nummer “Lucky Ones”, één van de vele topsongs op deze plaat, naast o.a. “Rolling On”, “Looking Glass”, “Hillsides”, countryrocker “Sweet Springs” en de meest op iets van Neil Young lijkende nummers “Spirit Falls” en “Northwest Stars (Out Of Tacoma)”. Maar ook “The Widow”, “Strong Was The Night” en albumafsluiter “Golden Fleeces” mogen bij ons met veel plezier elke dag van 2019 door de speakers weerklinken.

U hoeft ons derhalve niet te komen vragen wat het zwakste nummer op dit album is, want dat staat er gewoonweg niet op. Als u van steengoede muziek en dito liedjes houdt, dan kunnen we hier dan ook alleen maar heel warm aanbevelen om de cd “Lifted” van Israel Nash zo spoedig mogelijk aan uw platenverzameling toe te voegen om u dan een gratis portie kippenvel door hem te laten bezorgen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Loose Music

video