DONNA THE BUFFALO – DANCE IN THE STREET

Een groep die ik al van nabij opvolg sinds de oprichting aan het einde van de jaren tachtig is de uit Trumansburg, New York stammende formatie ‘Donna The Buffalo’. Hun door zydeco en cajun doorspekte folk- en countryliedjes wisten mij van meetafaan al te bekoren. Vooral het schitterende zangwerk van bandleiders Jeb Puryear en Tara Nevins dat afwisselend op de platen van de groep staat, is van het allerbeste dat ik in mijn leven al heb mogen horen. Beiden zijn ook de songschrijvers van de nummers die ze dan nadien op de plaat meestal ook zelf brengen.

Hun debuutalbum “The White Tape” dateert al van 1989 en het net verschenen “Dance In The Street” is hun elfde plaat in de discografie. Van de in die lange periode uitgebrachte albums onthouden wij vooral “Rockin’ In The Weary Land” uit 1998 en “Positive Friction” uit 2000 als de twee beste cd’s, die van heel nabij gevolgd worden door de albums “Silverlined” uit 2008 en “Tonight, Tomorrow And Yesterday”, hun laatste release die toch alweer van 2013 dateert.

Op het nieuwste plaatje “Dance In The Street” heeft ‘Donna The Buffalo’ overduidelijk een tweede adem hervonden en werd weer resoluut gekozen voor energieke, dynamische liedjes. Ze brengen twaalf moderne folk- en countryliedjes die ook nu weer netjes verdeeld zijn tussen Jeb Puryear en Tara Nevins als het op songschrijven en zingen aankomt.

Jeb neemt o.a. de openingstrack “Dance In The Street”, het op de video in een live gespeelde versie te beluisteren “Heaven And The Earth”, de folkballad “Across The Way”, het funky nummer “The Good Stuff” en de heerlijk swingende rocksong “If You Want To Live” voor zijn rekening. Tara Nevins excelleert anderzijds vocaal in het rockende “Motor”, “Look Both Ways”, “Top Shelf” en in de volgens ons beste nummers “Holding On To Nothing”, “I Won’t Be Looking Back” en ons favoriete nummer uit deze plaat, zijnde de prachtige slotsong “I Believe”.

De andere bandleden op dit album zijn David McCracken op keyboards, Kyle Spark op basgitaar en Mark Raudabaugh op drums. Jeb is de gitarist van de band en Tara speelt o.a. op fiddle, accordeon en akoestische gitaar. Een gekende gastmuzikant op deze plaat is de Amerikaanse country, bluegrass en Americana singer-songwriter Jim Lauderdale, een man waarmee ‘Donna The Buffalo’ vaak samen heeft opgetreden.

Tot slot ook nog even een verdiende pluim op de hoed van producer Rob Fraboni, bij muziekfans ongetwijfeld gekend als producer van de soundtrack van “The Last Waltz” en van zijn producerswerk bij Bob Dylan, Eric Clapton, Bonnie Raitt, ‘The Band’ en ‘The Rolling Stones’. ‘The Herd’ zoals ‘Donna The Buffalo’ hun trouwe schare fans pleegt te noemen, zal wel uitermate tevreden zijn met deze nieuwste plaat “Dance In The Street” van hun idolen. Iemand die zichzelf maar al te graag lid wil maken van ‘The Herd’ is uw dienaar.

 

 

Artiest info
Website  
 

video