KIERAN GOSS AND ANNIE KINSELLA – OH, THE STARLINGS

De 56-jarige Ierse folktroubadour en singer-songwriter Kieran Goss uit County Sligo kennen we al sinds 1989 toen zijn debuutplaat “Brand New Star” iedereen aangenaam kwam verrassen. Hij wist daarmee ook de aandacht te trekken van de Ierse folklegende Mary Black die met “Brand New Star” en “Just Around The Corner” twee van zijn liedjes opnam op haar album “Babes In The Wood” en in 1991 samen met hem het als duo opgenomen album “Mary Black & Kieran Goss” uitbracht. De grootste hit uit zijn muzikale carrière was het nummer “Out Of My Head”, een track van zijn album “Worse Than Pride” uit 1998.

Al tijdens zijn studies mocht hij in Ierland optredens verzorgen als voorprogramma van o.a. Elvis Costello, Joe Jackson en de Ierse folkvedette Christy Moore, de oudere broer van Luka Bloom. Met zijn rechtendiploma op zak besloot hij toch om het als zanger te gaan proberen door als ‘busker’ of straatzanger zijn liedjes te gaan zingen in landen als Duitsland en Frankrijk en zelfs in New York. Daarnaast verdiende hij eveneens zijn kost als songschrijver voor andere folkartiesten.

De nieuwste plaat in zijn repertoire is een duoalbum dat Kieran Goss samen brengt met de zangeres Annie Kinsella die op enkele van zijn vorige albums harmony en backing vocals heeft verzorgd. Maar op het album “Oh, The Starlings” krijgt zij een vooraanstaande rol als leadzangeres van enkele nummers die hier gecoverd worden. De titeltrack van deze cd die u op de audiovideo kunt beluisteren werd door beide vocalisten samen gecomponeerd.

Andere coverversies zijn van het door Rodney Crowell geschreven “Jewel Of The South” en van de in de uitvoering van Harry Belafonte gekende folktraditional “Come Back Liza”. Verder krijgen we eveneens het van Colum Sands gekende liedje “Michael’s Orchard” uit 2009 en “The Song Of Wandering Aengus” naar een gedicht van de Ierse dichter en toneelschrijver William Butler Yeats op daarbij gecomponeerde muziek van Brian Miller. Het nummer “As Mam Lay Dying” werd voor de opname van dit album geschreven door Chris Gavin.

Maar alle resterende tracks op “Oh, The Starlings” werden door Kieran Goss alleen of in een samenwerkingsverband gecomponeerd. Daar zitten trouwens ook enkele pareltjes tussen, waarbij we vooral denken aan het prachtige “Into Your Arms”, “Hollywood Boulevard”, de door Kieran Goss zelf gezongen akoestische slotsong “Time To Go Sleeping” en een ronduit schitterende “Hymn To Love” die heel geloofwaardig en emotievol gezongen wordt door Annie Kinsella.

Mooie muziek maken kan toch zo eenvoudig lijken en dat heeft Kieran Goss heel goed begrepen en geïmplementeerd in de liedjes die hij gedurende zijn hele loopbaan heeft gezongen. Met verhalen die uit het leven gegrepen zijn en die bij iedere luisteraar gevoelens en emoties weten los te maken, heeft deze Ierse bard zich een definitieve plaats in de wereld van de betere folkmuziek weten te veroveren.

(valsam)

CD-RELEASE: 1 Maart 2019

 

Artiest info
Website  
 

distr.: Lucky Dice Music

video