MATTHEW WILBURN SKINNER - PLAY FOR THE KING

 

 “ Raised by wolves, taught by squirrels, enemy of the owl… “

Op zijn Facebook leidt Matthew Wilburn Skinner zichzelf in als “groot gebracht bij de wolven, onderwezen door eekhoorns en vijand van de uil”. Skinner is een vingervlugge banjo speler, singer-songwriter en het derde lid van Tallgrass (een trio dat driedelige harmonieën mengt doorheen bluegrass, gospel en folk). Hij startte meer dan 15 jaar geleden in Iowa City, werkte eerst verder aan zijn vak als speler en geluidstechnicus en verhuisde in 2013 naar Fort Collins, Colorado.

Skinner’s talenten beperken zich niet strikt tot zijn spelen in Tallgrass, zijn solo optredens zijn iets moois en je wordt zeker aangetrokken door de eerste soulvolle momenten. Zijn Delta blues / jazz fingerstyle op akoestische gitaar is naast zijn banjospel ook vrij uniek. ‘Play For the King’ is de titel van Matt’s debuut studio album. Op het album enkel originals van een muzikant, die alles in eigen handen neemt. Matt zong, speelde alle instrumenten, nam de nummers zelf op, deed de mix en, voor de afwerking kreeg hij de hulp van Butch Jones.

‘Play For the King’ is “schijnbaar” een all-akoestische aangelegenheid. Als er elektrische instrumenten gebruikt worden, hoort iemand als U en ik dit niet, want zo knap is Skinner als geluidstechnicus. Alles klinkt warm en Skinner's banjo-picking is methodisch en traag, niet slordig of overhaast, waardoor de luisteraar in de muziek kan zinken en genieten van zijn songteksten en stem, zoals een comfortabele fauteuil of een warm bed. De stem van Skinner is iets rasper en country-achtiger dan bijvoorbeeld Arlo Guthrie, maar met een warmte als een welverdiende vermoeidheid.

Een stuwend monotoon ritme van trommel en banjo openen de titelsong "Play For The King". Het is Skinner’s spirituele ode aan de man die "het zout van het land en de kolen op het vuur" is. Zijn woorden gaan vergezeld van een ritmisch refrein waarbij Skinner wisselt tussen diepe bas en altstem. Ook in ”Just Wait a Minute”, waarin Skinner overschakelt naar gitaar, zit een boodschap, een zoete belofte dat, ongeacht het weer en de problemen in het leven, de liefde zal en wil winnen. ”Sari” klinkt exotisch en in de bluesy ballade ”Borderline” zingt Skinner dat je klaar bent om een ​​zet te doen, maar niet zeker bent van de richting die je moet inslaan. “No Guns In London” vloeit naadloos over in ”Back Again” waarin Skinner er opnieuw alleen voor staat en, in ”Out of the Way” maakt hij plannen voor een tocht naar een afgelegen plek met een geliefde.In ”Let It Go” zingt Skinner over een romantische ontmoeting. Het nummer gaat ”Wayfaring Stranger” de enige cover vooraf. Skinner bewerkte de gekende 19de eeuwse song, waarvan de auteur onbekend is. Het album sluit af met ”If You Look Ahead” en een positief advies om optimistisch te blijven. Wat er ook gebeurt, we zullen allemaal hetzelfde doel bereiken.

‘Play For the King’ is Matthew Wilburn Skinner’s studio debuut. We hebben vijftien jaar moeten wachten op dit uitstekende folk album, maar dit was het wachten méér dan waard want Skinner’s album klinkt niet als een debuut. Als je luistert naar ‘Play for the King’ krijg je het idee dat Skinner geniet van het leven, waarbij enig cynisme ontbreekt en de luisteraar de koning is.

“ 'Play For the King' is Matthew Wilburn Skinner's studio debut. We had to wait fifteen years for this excellent folk album, but this was waiting more than worth, because Skinner's album does not sound like a debut. When you listen to 'Play for the King' you get the idea that Skinner enjoys life, where there is no cynicism and the listener is the king… “  - esc for www.rootstime.be

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: MATTHEW WILBURN SKINNER
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list:
01.”Play For the King” – 02.”Just Wait a Minute” – 03.”Sari” – 04.”Borderline” – 05.”No Guns in London” – 06.”Back Again” – 07.”Out of the Way” – 08.”Let It Go” – 09.”Wayfaring Stranger” [unknown author] – 10.”If You Look Ahead”– Written by Matthew Wilburn Skinner, except where otherwise [noted] ℗ Released in 2017. Recorded, performed & mixed by Matthew Wilburn Skinner. Mastered by Butch Jones.

Album line-up:
Matthew Wilburn Skinner: vocs, banjo, guitars

Discography MATTHEW WILBURN SKINNER:
Play For the King [2017] | 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video