SAD SAD SAD – SAD SAD SAD

‘Sad Sad Sad’ is de titel van de openingstrack van het album “Steel Wheels” dat ‘The Rolling Stones’ in 1989 voor het eerst hebben uitgebracht. We weten niet zeker of die song ook de inspiratiebron was voor de groepsnaam die de Belgische slowcore- en indie rockformatie heeft gekozen. Het zou ook wel eens gebaseerd kunnen zijn op de melancholische sfeer die ze met de songs op hun naar de groep vermelde debuutplaat willen creëren.

De negen liedjes die de Antwerpse zangeres en songschrijfster Niné Cipolletti voor deze plaat van ‘Sad Sad Sad’ heeft gecomponeerd zijn stuk voor stuk fragiel, breekbaar en lijken wel bedoeld te zijn om pijn aan het hart te veroorzaken of misschien ook wel om helend te werken voor een door liefdesverdriet gebroken hartje.

Wat Niné Cipolletti hier samen met de uit Herk-de-Stad (hé, ook mijn thuisbasis) afkomstige bassist Gert Cools, de Antwerpse gitarist Wim Smet en de Hasseltse drummer Bert Hornikx heeft opgenomen is o zo mooi. Een grote verdienste voor de kwaliteit van dit schitterende debuutalbum gaat natuurlijk uit naar leadzangeres Niné Cipolletti, maar ook producer Pascal Deweze (van o.a. ‘Metal Molly’, ‘Broken Glass Heroes’, ‘Gruppo Di Pawlovsky’ en ‘Sukilove’) heeft een vooraanstaande rol gespeeld bij de opname van deze plaat in de ‘Studio Jezus’ in Hoboken.

Al van bij de eerste noten van de openingstrack “You & I” kwam de stem van Niné Cipolletti bij ons heel vertrouwd over en een blik op het cd-hoesje riep dan ook meteen leuke herinneringen op aan haar vroegere werk bij de inmiddels ter ziele gegane formatie ‘Krakow’ rond singer-songwriter Piet de Pessemier, een band waar ook ‘Sad Sad Sad’-bassist Gert Cools deel van uitmaakte.

De eerste single die uit het debuutalbum “Sad Sad Sad” werd getrokken is het prachtige “Broken Lovers” dat u op de bijgaande video kunt beluisteren, maar ook andere songs als “You Know I Love You” en het meest uptempo gebrachte liedje “Gone Forever” zijn ware pareltjes uit de koker van deze nieuwe Belgische melancholische en triest klinkende songs brengende formatie.

De muziekkenners onder u weten zeker dat één van de doorgebroken revelaties van de laatste twee jaar de New Yorkse popgroep ‘Cigarettes After Sex’ rond zanger Greg Gonzalez is. Welnu, ‘Sad Sad Sad’ roept meermaals herinneringen aan hun werk op, behalve dan dat de vocalen hier vrouwelijk zijn. Vooral de liedjes “We’re Done Here”, “Let Us Love” en het wondermooie 7 en halve minuut durende epos “Storm” doen ons besluiten dat deze groep nationale en internationale bekendheid verdient te krijgen. Als de betere radiostations nu nog een beetje mee zouden willen helpen, te beginnen met ‘weemoed’- en slowcore-meesteres Ayco Duyster op Radio 1, dan zou dit wel eens kunnen lukken.

(valsam)

13 januari 2019: Zondaggasten, Cultureel Centrum, Hasselt
19 januari 2019: FiniX, Hasselt (live cd-voorstelling)


 

Artiest info
Website  
 

Label: FONS Records

video