ACE – FIVE-A-SIDE / TIME FOR ANOTHER / NO STRINGS

Het om zijn heruitgaven van gedigitaliseerde versies van oude albums geroemde platenlabel ‘BGO-Records’ heeft ons weer eens zeer aangenaam weten te verrassen met een bundeling van de drie platen die de Britse pop- en rockgroep ‘Ace’ uit Sheffield in hun carrière hebben opgenomen en uitgebracht.

‘Ace’ was van 1974 tot 1977 actief in de muziekscène van het Verenigde Koninkrijk. Het was ook de eerste groep waarin singer-songwriter Paul Carrack het voortouw heeft genomen. Hij werd nadien bekend door zijn lidmaatschap als zanger van ‘Mike + The Mechanics’ en als keyboardsspeler in de groepen van ‘Squeeze’, ‘Roxy Music’ en Eric Clapton. Maar het was vooral zijn componeerwerk voor andere artiesten zoals Linda Ronstadt, ‘The Eagles’, Tom Jones en Michael McDonald en zijn succesvolle solocarrière die bij de meeste muziekliefhebbers een belletje zal doen rinkelen.

Bij ‘Ace’ kreeg keyboardsspeler, zanger en songschrijver Paul Carrack het gezelschap van leadgitarist Phil Harris, gitarist Bam King, bassist Tex Comer en drummer Fran Byrne. Het was dit vijftal dat in 1974 het debuutalbum “Five-A-Side” opnam, een plaat die hun grootste hit “How Long” bevatte. Het nummer dat u op de video bij deze recensie kan zien haalde de bovenste regionen van de hitlijsten in Engeland, Amerika en Canada en werd in 1996 opnieuw een hit voor Paul Carrack als soloartiest. Een tweede track uit dit album die in de hitlijsten kon geraken was het nummer “Rock & Roll Runaway”.

In 1975 verscheen het tweede ‘Ace’-album onder de titel “Time For Another”, maar die plaat kon verre van het succes van de debuutplaat evenaren en er werd uiteindelijk geen enkele hitsong uit getrokken. Rusty Young, de gitarist van de Amerikaanse countryrockformatie ‘Poco’, speelde op deze plaat mee in het door Bam King geschreven nummer “Does It Hurt You”.

Nog twee jaar later in 1977 was “No Strings” de derde en laatste plaat die door de inmiddels naar Los Angeles verhuisde formatie werd uitgebracht. Ook dit album was geen verkoopsucces en het betekende dan ook het definitieve einde van ‘Ace’. Paul Carrack legde steeds meer zijn stempel op de groep als zanger en songschrijver en hij bereidde zijn solocarrière ook langzaam maar zeker voor. Toen de groep ophield te bestaan gingen Paul Carrack, Tex Comer en Fran Byrne meespelen in de begeleidingsgroep van de toen zeer populaire Schotse bluesrocker Frankie Miller.

(valsam)

 

TRACKLIST

Disc One
FIVE-A-SIDE
Sniffin’ About
Rock & Roll Runaway
How Long
The Real Feeling
24 Hours
Why
Time Ain’t Long
Know How It Feels
Satellite
So Sorry Baby
Bonus Track: Tastes Like A Fish

TIME FOR ANOTHER
I Think It’s Gonna Last
I’m A Man
Tongue Tied
Does It Hurt You
Message To You

Disc Two
TIME FOR ANOTHER continued

No Future In Your Eyes
This Is What You Find
You Can’t Lose
Sail On My Brother
Ain’t Gonna Stand For This No More
NO STRINGS
Rock And Roll Singer
You’re All That I Need
Crazy World
I’m Not Takin’ It Out On You
Movin’
Gleaming In The Gloom
Let’s Hang On
Why

Artiest info
Website  
 

Label: BGO-Records

video