JUDY COLLINS – BREAD & ROSES / HARD TIMES FOR LOVERS / RUNNING FOR MY LIFE

Vorige maand heb ik op deze pagina’s nog een recensie geschreven naar aanleiding van het heruitbrengen van de albums “Living” uit 1971, “True Stories And Other Dreams” uit 1973 en “Judith” uit 1975, drie platen van de Amerikaanse folkzangeres en songschrijfster Judy Collins. Het daarvoor verantwoordelijke platenlabel ‘Beat Goes On Records’ heeft intussen niet stil gezeten, want we hebben alweer een compilatiealbum van drie andere albums van Judy Collins van hen gekregen.

De informatie over de biografie van deze folkartieste kunt u dan ook best gaan nalezen in de vorige recensie. Hier zullen we ons concentreren op het verschaffen van meer informatie over de drie platen die nu in een gedigitaliseerde versie op twee cd’s zijn gebundeld. Deze keer gaat het over de platen “Bread & Roses” uit 1976, “Hard Times For Lovers” uit 1979 en “Running For My Life” uit 1980. Deze drie albums volgden dus chronologisch op de drie platen die we vorige maand hier onder de loep hebben gehouden.

Voor de songs op het eerste album “Bread And Roses” heeft Judy Collins geprobeerd om haar politiek engagement te verzoenen met haar muzikaliteit als singer-songwriter. Dat doet ze in songs als “Everything Must Change” en “Out Of Control”. Bij de gecoverde liedjes op deze plaat horen “Come Down In Time” van Elton John uit zijn “Tumbleweed Connection”-album van 1970, “Love Hurts” van Andrew Gold uit 1975, “I Didn’t Know About You” van Duke Ellington uit 1945 en Leonard Cohen’s liedje “Take This Longing” uit diens album “New Skin For The Old Ceremony” van 1974.

“Hard Times For Lovers” bevatte eveneens coverversies van o.a. “Marie” uit het album “Good Old Boys” van Randy Newman uit 1974, “Desperado” van ‘The Eagles’ uit hun gelijknamige album van 1973, “Starmaker” van Bruce Roberts uit 1977 en “Happy End” van Henry Gaffney uit 1978.

Ook op de derde plaat “Running For My Life” konden we een paar liedjes terugvinden die Judy Collins van een schitterende coverversie heeft voorzien. Hier is die eer weggelegd voor het prachtige nummer “Marieke” van onze Jacques Brel, een song die Judy Collins samen met het ‘Boston Pops Orchestra’ tijdens een live concert in 1976 brengt op de bijgaande video, inclusief de strofe met Vlaamse tekst. Ook het van de Nieuw-Zeelandse singer-songwriter Peter Allen gekende liedje “I Could Really Show You Around” uit 1980, “I’ve Done Enough Dyin’ Today” van Larry Gatlin uit 1978 , “Anyone Would Love You” van Andy Griffith & Dolores Gray uit 1959 en “The Rainbow Connection”, een liedje dat uit de in 1979 uitgebrachte ‘The Muppet Movie’ stamt, krijgen van Judy Collins een eigen interpretatie.

Judy Collins heeft in haar meer dan 60 jaar durende muzikale carrière 28 studioalbums opgenomen. Het zou dus wel eens kunnen dat we in de volgende maanden nog meer heruitgaven van haar werk mogen verwachten. Tot slot kunnen we onze conclusie van bij de vorige recensie hier misschien best gewoon herhalen: ook dit trio albums van Judy Collins is een onmisbaar muziekdocument in de platenverzameling van haar vele fans en van alle liefhebbers van de traditionale folksongs.

(valsam)

 

 

TRACKLIST
Disc One
BREAD & ROSES

Bread And Roses
Everything Must Change
Special Delivery
Out Of Control
Plegaria A Un Labrador
Come Down In Time
Spanish Is The Loving Tongue
I Didn’t Know About You
Take This Longing
Love Hurts
Marjorie
King David

HARD TIMES FOR LOVERS
Hard Times For Lovers
Marie
Happy End
Desperado
I Remember Sky

Disc Two
HARD TIMES FOR LOVERS continued

Starmaker
Dorothy
I’ll Never Say Goodbye
Through The Eyes Of Love
Where Or When

RUNNING FOR MY LIFE
Running For My Life
Bright Morning Star
Green Finch And Linnet Bird
Marieke
Pretty Women
Almost Free
I Could Really Show You Around
I’ve Done Enough Dyin’ Today
Anyone Would Love You
The Rainbow Connection

Artiest info
Website  
 

Label: BGO-Records

video