CAROLE KING – ONE TO ONE / SPEEDING TIME

De in 1942 in Manhattan, New York geboren Amerikaanse zangeres en songschrijfster Carole King - haar meisjesnaam is Carol Joan Klein - viert op 9 februari 2019 haar 77e verjaardag. Op het internet wordt ze lovend omschreven als ‘een Amerikaanse componiste en singer-songwriter die de meest succesvolle vrouwelijke songschrijfster van de tweede helft van de 20e eeuw is in Amerika. Ze schreef alleen of als co-auteur 118 top 100-pophits in de periode tussen 1955 en 1999. 61 van haar liedjes haalden de hitparade in Engeland, wat haar ook de meest succesvolle vrouwelijke songschrijfster van de Britse hitlijsten maakt tussen 1952 en 2005’.

Haar eerste hitsongs schreef ze samen met haar toenmalige eerste echtgenoot Gerry Goffin waarmee ze getrouwd was van 1959 tot 1968. Daarna trouwde Carole King nog drie keer, eerst in 1970 met Charles Larkey waarvan ze in 1976 scheidde, daarna in 1977 met Rick Evers die een jaartje later aan een overdosis cocaïne stierf en in 1982 met Rick Sorenson van wie ze alweer scheidde in 1989. Uit al die huwelijken kreeg ze in totaal vier kinderen. Recent verhuisde ze naar Idaho in het noordwesten van Amerika.

De allereerste hit die door Carole King werd geschreven was het nummer “Oh Carol” uit 1959 dat ze samen met haar eerste jeugdliefde Neil Sedaka schreef en dat voor hem een grote wereldhit is geworden. Als grappig antwoord daarop schreef ze het nummer “Oh Neil” in 1959, een song die echter heel wat minder succes opleverde.

De meest gekende hits die ze samen met Gerry Goffin voor andere artiesten componeerde, zijn o.a. “Will You Still Love Me Tomorrow” van ‘The Shirelles’, “The Locomotion” dat een hit werd voor hun babysitter ‘Little Eva’, “Take Good Care Of My Baby” van Bobby Vee, “Up On The Roof” van ‘The Drifters’, “One Fine Day” van ‘The Chiffons’, “Chains” dat later door de ‘Beatles’ werd opgenomen en “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” van Aretha Franklin.

In 1971 brak Carole King internationaal door als solozangeres met haar tweede album “Tapestry” dat 15 weken lang op nummer één stond in de Amerikaanse hitlijsten en daar in totaal zes jaar is blijven in staan. Op dat album kon ze rekenen op de medewerking van folksterren James Taylor en Joni Mitchell. De bekendste song uit die plaat was “You’ve Got A Friend” dat nadien ook door James Taylor in de hitparade werd gezongen.

In haar lange carrière heeft ze 25 soloplaten gemaakt, meer dan 75 miljoen platen verkocht, vier ‘Grammy Awards’ gewonnen en werd ze opgenomen in de ‘Rock And Roll Hall Of Fame” en de ‘Songwriters Hall Of Fame’. Het in heruitgaven gespecialiseerde Britse platenlabel ‘BGO-Records’ heeft nu twee van haar platen uit haar beginperiode bij ‘Atlantic Records’ in een gedigitaliseerde versie opnieuw uitgegeven.

Het gaat hier over haar dertiende album “One To One” uit 1982 waarvan de op de video live gebrachte titeltrack een hitje is geworden. De tweede plaat in deze compilatie is het in 1983 uitgebrachte album nummer 14 “Speeding Time” waarvan de song “Crying In The Rain” het bekendste nummer is. Beide platen werden indertijd opnieuw geproduceerd door “Tapestry”-producer Lou Adler.

Carole King kan ongetwijfeld één van de meest invloedrijke songschrijvers van de vorige eeuw genoemd worden met een muzikale carrière die meer dan 50 jaar heeft geduurd en momenteel nog altijd verder gaat. Haar liedjes hebben vele mensen blij gemaakt als ze door andere artiesten of door haar zelf werden gebracht. Veel van die songs werden tijdloos en blijven voor altijd in ieders geheugen gebeiteld.

(valsam)

 

TRACKLIST
ONE TO ONE
One To One
It’s A War
Lookin’ Out For Number One
Life Without Love
Golden Man
Read Between The Lines
(Love Is Like A) Boomerang
Goat Annie
Someone You Never Met Before
Little Prince

SPEEDING TIME
Computer Eyes
One Small Voice
Crying In The Rain
Sacred Heart Of Stone
Speeding Time
Standin’ On The Borderline
So Ready For Love
Chalice Borealis
Dancing
Alabaster Lady

Artiest info
Website  
 

Label: BGO-Records

video