DEAN FORD – THIS SCOTTISH HEART

 

“The world is a bad place, bad place, a terrible place to live, oh, but I don’t wanna die”
Strofe uit de song “Reflections Of My Life” van Marmalade

Bij de bespreking van de volgende plaat hebben we toch wel een beetje een dubbel gevoel. We kunnen wel veel lovende woorden spenderen aan het schitterende dubbelalbum “This Scottish Heart” van Dean Ford. De muzikant die hier niet minder dan dertig liedjes op twee cd’s heeft verzameld zal die positieve kritieken zelf niet meer kunnen lezen, want hij is op 72-jarige leeftijd vrij onverwacht aan de gevolgen van zijn Parkinsonziekte overleden op 31 december 2018, amper twee maanden nadat de opnamen voor dit album werden voltooid.

Dean Ford, wiens echte naam Thomas McAleese was, was de leadzanger en songschrijver van de Schotse popgroep ‘Marmalade’ die daarvoor ‘Dean Ford & The Gaylords’ heette. Met ‘Marmalade’ scoorde hij in de jaren ’60 en ’70 hits met liedjes als “Ob-La-Di, Ob-La-Da” in 1968 - een coverversie van een nummer van ‘The Beatles’ - en het door hemzelf gecomponeerde “Reflections Of My Life”. Die hitsong is een iconische ballad die gaat over de helende herinneringen aan het leven van een Vietnam-veteraan en een nummer dat ook nu heel toepasselijk in een vernieuwde akoestische versie als afsluitende song van “This Scottish Heart” werd opgenomen en dat we heel graag op de bijgaande video meegeven. De hierboven afgedrukte profetische strofe uit dit nummer klinkt na zijn recente overlijden wel wat morbide.

Met ‘Marmalade’ scoorde Dean Ford in totaal acht top tien-hits in Engeland, gespreid over de jaren zestig en zeventig. Op dit dubbelalbum krijgen we dus dertig songs die Dean Ford zelf geschreven heeft en die in zeer uiteenlopende muziekstijlen worden aangeboden. Opvallend bij de beluistering van deze cd’s zijn de sterke melodieën die Dean Ford bij deze nummers heeft geschreven, net als de songteksten die handelen over allerlei aspecten van het leven. Dat gaat over zijn zorgeloze jeugdjaren in Schotland, over de liefde voor zijn familie en zijn geloof en over de harde momenten die hij heeft meegemaakt tijdens zijn zware alcoholverslaving en in de moeilijke dagen als Parkinson-patiënt.

Bij de sterkste nummers op de eerste cd rekenen we de openingstrack “A New Day”, de ballads “Little Man”, “Natasha”, ‘I Got You”, “Restless Heart” en “When Will It End” en de op country geïnspireerde liedjes “The Blue Angel”, “Cowboy Joe”, evenals de stevig rockende song “Running Out Of Time”. Ook de tweede cd levert enkele topsongs op met de albumtiteltrack “This Scottish Heart”, de wondermooie liefdesballads “Bonnie Mary” en “Blue Horizon”, het aan zijn overleden vader opgedragen akoestische nummer “Daddy” en de oprechte ode aan zijn muzikale idolen “Buddy, Roy And Dion” (Holly, Orbison & DiMucci).

Dit dubbelalbum werd grotendeels opgenomen in de keuken van het huis dat Dean Ford bezat in de Amerikaanse stad Van Nuys, Californië. Het blijft moeilijk om hier te moeten concluderen dat we de songschrijvers- en zangtalenten van deze man in de toekomst zullen moeten missen. Het prachtige dubbelalbum “This Scottish Heart” werd uiteindelijk zijn muzikaal testament, maar het is er wel eentje geworden dat vele muziekliefhebbers zal blijven verblijden en daar is het bij rasmuzikanten meestal toch om te doen: ze willen boven alles gehoord en geliefd worden bij een zo groot mogelijk publiek.

(valsam)

Artiest info
   
 

Label: Shine On Records

video