JESUS ON A TORTILLA - TONITE IS THE NIGHT

 

 “ You never met this kind of music… “

Enedina Mendoza en haar familie bakken al jaren lang tortilla's in het kleine Oaxaca-stadje Tlalixtac de Cabrera. Normaal kijken ze nooit eens naar hun creaties. Wanneer Enedina merkte dat een pannenkoek niet bruin werd, herkende ze erop het beeld van de zoon van God. Ze toonde de tortilla aan haar zus om te vragen wat zij zag. Enedina’s zus zei dat het verschijnen van Jezus op de tortilla een teken is dat ze het feest van Santo Guillermo of Sint-Willem, op 25 juni moeten bijwonen. Enedina Mendoza heeft de tortilla niet verkocht of gebroken, maar plaatste het bij een beeld van Onze Lieve Vrouw van Guadalupe, de patroonheilige van Mexico, en andere religieuze iconen op een klein altaar. Tot zover het verhaal van Jesus on a Tortilla…

In 2011 begonnen in Saronno in het zuidwesten van de Noord Italiaanse provincie Varese, Lorenzo “Mumbles” Albai (zang, harmonica), Kevin “Blind Lemon” Clementi (gitaar), Matteo “Evans” Ferrario (drums) & Massimiliano “Ximi” Chiara (staande bass) met de Jesus on a Tortilla blues band. 

Dank zij hun eerste album ‘Gone to Main Street’ [2014] speelde het viertal in vele clubs en op festivals in Noord Italië, Frankrijk en Zwitserland. De opvolger ‘Tonite is the NIght’ (You’ve Never Met This Kind of Music) verscheen in het voorbije jaar. Het werd een album met vier originele nummers en acht populaire covers van o.a. BB King, Billy Boy Arnold en Sonny Boy Williamson II. De twaalf nummers zijn qua stijl Chicago blues met wat Jump en swing. Speciaal aan de opnames is dat ze “close” in een kleine kamer en op ouderwetse wijze gebeurden. Ook bijzonder is dat, zo vermelden ze op hun website, de opnames bewust in "mono” gebeurden, om “door de keuze van instrumentatie en opnametechnieken het typische geluid van de vroege elektrische bluesopnamen getrouw weer te geven”. Henry Carpaneto nam als gast plaats achter de piano.

Twee covers zijn nummers van BB King. In de opener ”BB Boogie” zit ook de swingende drive en in ”Bye Bye Baby” voldende Jump om alle dansliefhebbers te bekoren. ”I Was Fooled” is een nummer dat Billy Boy Arnold in 1992 uitbracht. JOAT weet door het ritme ook dat slepende in het nummer te leggen, dat enkel door Albai’s harmonica onderbroken wordt. De slow blues ”Six Three O” van een van de meest merkwaardige slide gitaristen uit de geschiedenis van de blues Robert Nighthawk (1909-1967), is ook in de handen van JOAT een bijzonder nummer. Albai’s zang en Clementi’s gitaar zijn hier de smaakmakers. Sony Boy Williamson II schreef in de jaren vijftig ”Cool Cool Blues”. Het nummer met de harmonica intro klinkt hier wat minder rauw dan de originele versie. ”I’m Leaving You” kreeg in de versie van Howlin’ Wolf een strakke pianolijn die het nummer draagt. Hier neemt Henry Carpaneto heel bescheiden deze taak op zich.

Van de vier originals is de titelsong het eerste nummer op de track list. ”Tonite is the Night” is Chicago blues met een jazzy gitaar. ”Marvellous Swing” en ”Blue Feeling” zijn instrumentals, de eerste met opnieuw aardig wat swing en jazz en de tweede een slow blues, die je op een tegel stranden doet. In original nummer vier ”Street Diary” neemt Albai je mee voor een wandeling terwijl hij reacties sprokkelt. Er resten ons nog Jimmy Rogers’ ”If It Ain’t Me” en ”Fying Saucer” van Little Walter, om voor het gepaste en opnieuw swingende einde te zorgen.

Jesus on a Tortillo is nog geen mirakel maar als Chicago blues band wel een Italiaans orakel. Hun blues klinkt fris en origineel en moet live zeker voor de nodige swing en sfeer zorgen. Wij missen dat soort jonge opkomende bands op onze podia, waar ze voor het nodige verschil kunnen zorgen. Promotors, nodig eens enkele jonge bluesy Italianen uit. Viva Italia!

“ Jesus on a Tortillo is not a miracle yet, but as a Chicago blues band it’s an Italian oracle. Their blues sounds fresh and original and should definitely bring the necessary swing and atmosphere live. We miss that kind of young upcoming bands on our stages, where they can make the difference… “  - esc for www.rootstime.be

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01.”BB Boogie” [BB King] - 02.”Tonite is the Night” - 03.”I Was Fooled” [Billy Boy Arnold] - 04.”Bye Bye Baby” [BB King] - 05.”Marvellous Swing” - 06.”Six Three O” [Robert Nighthawk] - 07.”Cool Cool Blues” [Sony Boy Williamson II] - 08.”I’m Leaving You” [Howlin’ Wolf] - 09.”Blue Feeling” - 10.”Street Diary” - 11.”If It Ain’t Me” [Jimmy Rogers] - 12.”Fying Saucer” [Little Walter] – Written by Jesus on a Tortilla, except where otherwise [noted] ℗ 2017 – Producer: Jesus on a Tortilla

Album line-up:
Lorenzo “Mumbles” Albai: vocs, harmonica / Kevin “Blind Lemon” Clementi: guitars / Matteo “Evans” Ferrario: drums / Massimiliano “Ximi” Chiara: double bass & Guest: Henry Carpaneto (piano) 

Discography JESUS ON A TORTILLA:
Tonite is the Night [2017] | Gone to Main Street [2014] | 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Jesus on a Tortilla

video