THE MISTY MOUNTAIN STRING BAND – KENTUCKY BOUND

‘The Misty Mountain String Band’ is een in de warme zomer van 2012 opgerichte country- en bluegrasscollectief van vier muzikanten en akoestische snaarinstrumenten bespelende heren met roots in de Amerikaanse staten Kentucky en Virginia, maar dezer dagen vooral opererend vanuit Louisville, Kentucky.

De bandleden zijn violist Neal Green, contrabassist Derek Harris, gitarist Frankie Leo en banjo- en mandolinespeler Paul Martin. Hun muzikale mosterd haalt deze formatie in de ‘old-time’-muziek, Americana en bluegrass, maar ook in liedjes over werken en bij de traditionele protestsongs. ‘The Misty Mountain String Band’ brengt op hun album “Kentucky Bound” tien nummers waarvan er acht door de bandleden zelf werden gecomponeerd en de twee andere liedjes coverversies zijn.

De eerste cover is er één van het prachtige nummer “Last Train From Poor Valley”, een song van Norman Blake die in 1987 op diens samen met bluegrassgitarist Tony Rice opgenomen album “Blake & Rice” stond. De tweede song die hier eveneens uitstekend gecoverd wordt is “Hit That Clay”, een compositie van de Canadese bluegrassmuzikant Joe Vickers uit Alberta.

Begonnen wordt er op dit album met de voor bluegrass zeer typische fiddle-sound in de titeltrack “Kentucky Bound”. De countrysound neemt het daarna even over in “A Few More Days” met knap werk op mandoline. Het op de video te beluisteren liedje “Rocks And Branches” is een mix van beide muziekgenres en zou eigenlijk ook onder de noemer Americana geklasseerd kunnen worden.

“Hanging By A Thread” en “Muddy Muggy Mississippi” brengen ons weer helemaal terug naar de wereld van de traditionele bluegrassmuziek. Eén van de beste songs op dit album is het walsende liedje “Nowhere To Roam” dat op heel sterk vocaal werk kan terugvallen en ook “What Does It Take” heeft alles om een klassieker in het genre te worden. Voor de vele fans van de betere country- en bluegrassmuziek is het album “Kentucky Bound” van ‘The Misty Mountain String Band’ zeker een mooie aanvulling van hun platenverzameling.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video