SONNY & CHER – LOOK AT US / THE WONDROUS WORLD OF / IN CASE YOU’RE IN LOVE + BONUS TRACKS

Salvatore Bono werd geboren in Los Angeles op 16 februari 1935 en Cherilyn Sarkisian zag het levenslicht in El Centro, Californië op 20 mei 1946. Ze trouwden met elkaar in 1964 en vormden een muzikaal duo, nadat ze elkaar voor het eerst ontmoet hadden als backing vocalisten voor producer Phil Spector. Ze begonnen eerst te zingen onder de naam ‘Ceasar & Cleo’ en daarna veranderden ze hun artiestennaam naar ‘Sonny & Cher’. Hun vrij korte carrière als duo was bijzonder succesvol met tien singles die tussen 1965 en 1972 in de Amerikaanse top 40 zijn beland en vijf die een top 10-plaats wisten te veroveren. Op een bepaald moment stonden ze met vijf liedjes tegelijk in de hitlijsten, iets waarin enkel ‘The Beatles’ en Elvis Presley ook in geslaagd zijn. Eind 1967 hadden ze wereldwijd al meer dan 40 miljoen platen verkocht.

In de jaren ’60 was het gebruikelijk dat als je succes had, er dan elk jaar een album op de markt werd gelanceerd en dat was ook het geval voor ‘Sonny & Cher’. Het Britse platenlabel ‘BGO-Records’ heeft nu drie van die albums gedigitaliseerd en opnieuw uitgebracht op drie cd’s, aangevuld met 17 bonustracks bestaande uit vroegere A- en B-kantjes van singles van het duo. In totaal is deze verzameling dan ook goed voor 53 liedjes van ‘Sonny & Cher’ en levert het een historisch overzicht op van de muziek die het echtpaar gedurende hun gezamenlijke carrière heeft gecreeërd. De drie albums die hier werden gebundeld zijn “Look At Us” uit 1965, “The Wondrous World Of Sonny & Cher” uit 1966 en “In Case You’re In Love” uit 1967.

Alles begon met het wereldwijde succes van het liedje “I Got You Babe” dat u op de video kunt bekijken tijdens een optreden van het duo in 1965 bij het Britse muziekprogramma ‘Top Of The Pops’. Die klassieker stond als eerste track op het album “Look At Us”, waarop ze ook coverversies brachten van nummers als “Unchained Melody” van ‘The Righteous Brothers’, “Then He Kissed Me” van ‘The Crystals’, “500 Miles” van Hedy West uit 1964, “The Letter” van ‘Don & Dewey’ uit 1957, ‘Let It Be Me’ van Gilbert Bécaud en “You’ve Really Got A Hold On Me” van ‘Smokey Robinson & The Miracles’.

Ook de tweede plaat in deze reeks “The Wondrous World Of Sonny & Cher” bestond voornamelijk uit covers van songs van andere artiesten. Zo brengen ze een versie van het uit de film ‘Porgy & Bess’ stammende lied “Summertime”, maar ook “Set Me Free” van ‘The Kinks’, “Tell Him” van ‘The Exciters ‘uit 1962, “I’m Leaving It All Up To You” van ‘Dale & Grace’ uit 1963, “Bring It On Home To Me” van Sam Cooke, “What Now My Love (“Et Maintenant)” van Gilbert Bécaud en de uit 1959 stammende liedjes “Turn Around” van Harry Belafonte en “So Fine” van Johnny Otis, kregen een door ‘Sonny & Cher’ aangepaste versie op dit album.

Op album nummer drie “In Case You’re In Love” uit 1967 stonden twee van de grootste hits van ‘Sonny & Cher’ met de door Bono geschreven nummers “The Beat Goes On” en “Little Man”. Toch waren het ook hier weer voornamelijk covers die de tracklijst vervolledigden met hun versies van de songs “Groovy Kind Of Love” van ‘The Mindbenders’ uit 1966, “We’ll Sing In The Sunshine” van Gale Garnett uit 1964, Ben E. King’s klassieker “Stand By Me” en de door Sonny Bono alleen gezongen liedjes “Misty Roses” van Tim Hardin uit 1966 en “Cheryl’s Goin’ Home” van Bob Lind uit 1966.

In het lijstje van de bonustracks die aan deze historische collectie werden toegevoegd merken we maar één cover van het nummer “Love Is Strange” van R&B-duo ‘Mickey & Sylvia’ uit 1956. De andere 16 nummers zijn allemaal door Sonny Bono geschreven songs waarvan “Baby Don’t Go”, “Don’t Talk To Strangers”, “You Gotta Have A Thing Of Your Own” en “You’re A Friend Of Mine” wellicht de bekendste liedjes zijn.

In februari 1974 vroeg Sonny Bono officieel de scheiding van Cher aan op grond van onverzoenbare meningsverschillen. Na ettelijke gevechten in de rechtbank werd hun finale scheiding uiteindelijk uitgesproken op 26 juni 1975 en kon Cher aan haar succesvolle solocarrière beginnen, naast de vele relaties die ze had met o.a. Greg Allman van ‘The Allman Brothers’, ‘Black Rose’-frontman Les Dudek en ‘Kiss’-zanger Gene Simmons.

Sono Bono ging resoluut voor een politieke carrière en werd zo burgemeester van Palm Springs, Californië van 1988 tot 1992, waarna hij verkozen werd tot Republikeins Congreslid in 1994. Op 5 januari 1998 overleed hij echter plots op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ernstig skiongeval. Zijn begrafenis, waarop Cher in tranen een lofzang over hem uitsprak, werd live uitgezonden op de Amerikaanse televisiezender CNN. Op zijn grafsteen staat de tekst ‘And The Beat Goes On’. In juni 1998 kregen ‘Sonny & Cher’ hun welverdiende ster op de beroemde ‘Hollywood Walk Of Fame’.

(valsam)

 

TRACKLIST
Disc One
LOOK AT US

I Got You Babe
Unchained Melody
Then He Kissed Me
Sing C’est La Vie
It’s Gonna Rain
500 Miles
Just You
The Letter
Let It Be Me
You Don’t Love Me
You’ve Really Got A Hold On Me
Why Don’t They Let Us Fall In Love
THE WONDROUS WORLD OF
Summertime
Tell Him
I’m Leaving It All Up To You
But You’re Mine
Bring It On Home To Me
Set Me Free
What Now My Love
Leave Me Be
I Look For You
Laugh At Me
Turn Around
So Fine

Disc Two
IN CASE YOU’RE IN LOVE

The Beat Goes On
Groovy Kind Of Love
You Baby
Monday
Love Don’t Come
Podunk
Little Man
We’ll Sing In The Sunshine
Misty Roses
Stand By Me
Living For You
Cheryl’s Goin’ Home

Disc Three
BONUS TRACKS – A & B Sides

Baby Don’t Go
Love Is Strange
Hello
Have I Stayed Too Long
A Beautiful Story
It’s The Little Things
Don’t Talk To Strangers
Plastic Man
Trust Me
Good Times
You And Me
Good Combination
Circus
You Gotta Have A Thing Of Your Own
You’re A Friend Of Mine
Get It Together
Hold Y

Artiest info
Website  
 

Label: BGO-Records

video