RIVERS OF ENGLAND – ABOUT HOPE (EP)

De Engelse stad Bath in het graafschap Somerset in het zuidwesten van Groot-Brittannië staat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst. Tussen de 80.000 inwoners van die stad bevinden zich de leden van de alt.folk- en rockformatie ‘Rivers Of England’. Deze groep rond singer-songwriter en leadzanger Rob Spalding heeft in de voorbije jaren al een beetje zitten te experimenteren met jazz-, blues- en progressieve rockmuziek, vooral samengebracht op hun debuutalbum “Of Trivial & Gargantuan” uit 2014 en op hun vorige plaat “Astrophysics Saved My Life”.

Nu heeft ‘Rivers Of England’ een ep-tje op de markt gebracht met vier door Rob Spalding geschreven songs. De drie andere bandleden zijn contrabassist Bill ‘The Goat’ Owsley, elektrisch gitarist Ian White en drummer Brian Madigan. Titel van dit minialbum is “About Hope” en elke songs heeft van de componist een verklarende uitleg gekregen.

Zo gaat openingstrack “Get Up” over collectieve ontgoocheling en de vele corruptie in de wereld en de politiek. Bij de titeltrack “About Hope” vermeldt Rob Spalding dat ‘rustige zeeën niet noodzakelijk goede zeelui opleveren’, daarbij doelend op het feit dat we ons niet in slaap mogen laten wiegen door de leiders van het land die beweren dat alles vlekkeloos verloopt en dat we ons geen zorgen hoeven te maken.

Voor het op de video in een live uitvoering te beluisteren lied “Late Night, Heavy Rain, Waiting For A Train” moedigt hij de luisteraars aan om ook eens een weloverwogen risico durven te nemen. Durf te springen en er zal snel een valnet voor u opduiken. De zeer emotionele slotsong “An Endless Flow” draagt de band op als een eerbetoon aan een zekere Joe. Dat blijkt het tragisch overleden babytje van Rob Spalding en zijn vrouw te zijn, die onlangs hernieuwde hoop hebben gevonden in de geboorte van een nieuwe zoon Jasper.

De ep “About Hope” werd volledig live opgenomen en zal de voorbode zijn voor een later dit jaar te verschijnen full-cd van ‘Rivers Of England’, iets waar we omwille van de hoge kwaliteit van dit album toch een beetje hoopvol naar uit zitten te kijken en waarover we u bij zijn release ongetwijfeld met plezier zullen informeren.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Songs & Whispers

video