ERNA ROT - ANGST & WELTSCHMERZ

De ondertitel van deze cd luidt “ young german jazz”, hetgeen min of meer misleidend is want met jazz heeft het niet zoveel van doen of het moest de instrumentatie zijn. Zangeres Erna Rot bespeelt hier ook het glockenspiel, ze wordt begeleid door Simon Doetsch op trompet, flugelhorn en accordeon, Peter Kowal op gitaar, Stefan Rey op de bas en Felix Günther op drums, gastrollen zijn er voor Constatin Krahmer op piano en orgel, Joon Laukamp op viool en mandoline en Georg Schaller op fluit. Een jazzy invulling qua instrumenten maar de muziek beweegt zich toch vooral tussen pop, chansons, bluegrass en swing.

Erna Rot, geboren in Berlijn, vult haar leven als zangeres, componist en auteur in haar huidige woonplaats Keulen. Al heel jong had ze haar eigen radio show, ze las de nieuwsberichten, hield interviews met zichzelf, maakte jingles op haar zelfgebouwde slagwerk en zong liedjes aan de piano. Voor haar geldt, zoals bij Hildegard Knef “alles of niets”. Muziek, literatuur en film, zo volgde ze een literatuurstudie in Dresden, zat ze op de Musichochschule in Osnabrück en volde ze in Keulen een studie regisseren aan de Kunsthochschule für Medien. Ze zingt in het Duits en wel recht voor zijn raap in simpele bewoordingen maar met een behoorlijke diepgang. De onderwerpen zijn velerlei en dat alles brutaal, ironisch en bozig gebracht. De Duitse jazzmuzikanten Lisa Bassenge en Julia Hülemann speelden een belangrijke rol in haar muzikale opleiding, een van haar inspiratiebronnen was Edith Piaf. Ze doet ook denken aan mensen als Bertold Brecht en Max Raabe maar wel in een hedendaags jasje.

Het titelnummer “Angst & Weltschmerz” is een puur country nummer en dat gezongen in het Duits. Het is niet de eerste verrassing op dit album, “Ohne dich” zit in een Vaudeville jasje met een humoristische tekst “Ein Hase und sein Häschen, ein Container und sein Müll, ohne dich mag ich nicht” en zo gaat het verder, heerlijke bizarre teksten gevat in een huppelende melodie.”Gelohnt hat es sich nicht” is een van de weinige nummers die Erna niet heeft geschreven, de muziek en de tekst zijn van Sven Regener, met zijn accordeon begeleiding en fraaie el. gitaarsolo is dit liefdesnummer een Duits equivalent van het Franse chanson. Uptempo is het popperige “P wie P”met een fijne gestopte trompet . “Du hinkst, du schwankst, du lallst, du pisst, du lachtst, du flehst, du kotzt, du bist am Ende” en het refrein: “Erst kommt derSuff, dann kommt das Koks, und irgendwann kommst du”, geweldig. “Der Traum is aus”, natuurlijk over de liefde heeft een rafelig jazzrandje door de smeuïge trompetpartij, het is overigens losjes gebaseerd op “The thrill has gone” van Roy Hawkins.

”Auf der Sonnenseite “van Manfred Krug met een trompetpartij uit de oude doos, nee geen dixieland, en een gypsy gitaar solo is ook een mengeling van jazz en pop. De muziek op dit album gaat alle kanten op, verveling slaat nooit toe en de teksten zijn zo direct en af en toe ronduit bizar dat je gretig blijft luisteren hoe dit nu weer afloopt, het vrolijk voortkabbelende “Jürgen”is daarvan een goed voorbeeld met in het begin alleen de staande bas als begeleiding, waarna een solo op fluit het nummer uitblaast. Het melancholieke slaapliedje “Still, still, still” vormt een perfecte afsluiter van dit verrassende album met 14 sterke nummers die stuk voor stuk boeien. Een etiket op deze muziek plakken is moeilijk, jazz is een belangrijk element maar vertellende zingen van Erna vormt wel de hoofdmoot vandaar mijn benaming “Dui tstalige chansons”. Aanrader!

Jan van Leersum

 


Artiest info
Website  
 

Label: ACT Music
Distr. : New Art Int.

video