MORTEN RAMSBØL - TRUE NORTH

True North is het debuutalbum van de Deense bassist Morten Ramsb?l (1970) voor het Challenge label. Hij weet zich hier omringd door enkele van de beste jazzmuzikanten in Europa. Morten is een exponent van reeks topbassisten die Denemarken voortbracht zoals Niels Henning Ørsted Pedersen, Jem Jensen en Jesper Lundgaard. Het plan voor dit album ontstond in de zomer van 2017 toen Morten op weg was naar zijn huis in Denemarken, hij wilde nieuwe muziek schrijven die zou worden uitgevoerd door enkele van zijn favoriete muzikanten en een strijkkwartet . Twee weken lang zat hij elke morgen achter de piano zonder vastomlijnde plannen of verwachtingen. Na enkele maanden zond hij de voltooide melodieën, akkoorden en schetsen naar zijn vriend de Oostenrijkse drummer, componist en bandleider Reini Schmölzer die hij ooit had ontmoet toen hij in 2013 begon te werken als muziek professor aan de Kunst Uni Graz in Oostenrijk. Reini kreeg de volledige vrijheid om te arrangeren, orkestreren en de muziek uit te schrijven voor het strijkkwartet. In mei 2018 kwamen Julian Argüelles (saxofoons), Jacob Karlzon (piano), Reini Schmölzer (slagwerk), Morten Ramsb?l (bas) en het Ingmar Jenner Strijkkwartet voor het eerst samen, repeteerden een dag, speelden een concert in Graz en vertrokken de volgende dag naar Italië waar dit album werd opgenomen. “De frisheid en vitaliteit is goed te horen op deze opnamen en ik voel dat de sterren ons goed gezind waren” aldus Morten in de hoestekst.

Alle composities zijn van de hand van Morten Ramsb?l, behalve “Brothers II”dat hij samen met Reini Schmölzer schreef, de strijkersarrangementen en orkestraties zijn van Schmölzer behalve “Marianne” dat werd gearrangeerd door Morten. Het kwartet bestaat uit Igmar Jenner - leider en eerste viool, Andreas Semlitsch – tweede viool, Delphine Krenn – altviool en Katja Semlitsch – cello. In het openingsnummer “As seen from above” is de sfeer die van een jaren ’70 album op het ECM label, intrigerend en uitdagend maar met een bepaalde lichtheid. Morten laat in zijn solo horen waarom hij tot de top behoort, een oorstrelende klank die herinneringen oproept aan NHOP, maar ook Julian Argülles schildert hier een prachtig landschap met zijn beeldende saxspel. Het nummer “Marianne” is opgedragen aan Morten’s vrouw, een ware liefdesverklaring met de bas en het strijkkwartet in de hoofdrollen. Ook in “Brothers” is er een hoofdrol voor de bas van Morten, zijn virtuositeit draagt hier letterlijk de muziek. “Keith” is een heerlijk subtiel stukje muziek vertolkt door het duo Morten en Julian.

In het titelnummer “True North” horen we de hele bezetting, de strijkers vormen een complete synthese met het jazz quartet, Julian is hier te horen op de sopraansax en Reini laat zijn brushes tapdansen op de bekkens, heerlijke muziek die je ondanks de titel doet denken aan de zomer. “Naymenhay” is een calypso met een knipoog naar Sonny Rollins, alweer mooi weer. “Le Grand” is een meeslepende ballad waarin Morten steeds direkt reageert op zijn medemuzikanten. “The greatest musicians were the greatest listeners” is een uitspraak van bassist Dave Holland. “Signal me” laat prachtig swingend vioolspel horen, gypsy stijl en twinkelend pianospel.”In “Brothers II” valt er weer volop te genieten van het virtuoze basspel van Morten zowel gestreken als pizzicato, hij wordt hier alleen begeleid door de strijkers, wederom wonderschone muziek of zoals in de hoestekst staat “muziek voor de eeuwigheid “. De afsluiter “Surface” is een uiterst melodieus nummer dat solliciteert naar mee neuriën, pianist Jacob Karlzon geeft hier een superieure proeve van bekwaamheid. Uiteindelijk is er geen slecht nummer te vinden op dit album, het is puur genieten geblazen elke keer weer als ik de cd draai en ik ben niet de enige.

Jan van Leersum.

 


Artiest info
Website  
 

Label : Challenge Rec.
Distr. : New Arts Int.

video