IMPERIAL CROWNS - 25 LIVE-25 SONGS

 The Imperial Crowns zijn rasmuzikanten en worden gezien als een vernieuwende kracht in de blueswereld met een superenergieke powerblues die ze met veel overtuiging en emotie brengen. De laatste twee jaar hebben vele bluesliefhebbers dan ook genoten van hun concerten en kunnen dit weer herbeleven met het album "25 Live-25 Songs" dat eind vorig jaar verscheen. Hierbij denken we terug aan hun optreden tijdens het Moulin Blues Festival 2015 waar ze toen als begeleiders van Kent Burnside, de kleinzoon van de legendarische R.L. Burnside op het podium verschenen. En deze gelegenheidsbezetting was Jimmie Wood en J.J. Holiday zo goed bevallen dat onmiddellijk werd besloten om hun vroegere bandje, the Imperial Crowns, weer nieuw leven in te blazen, hetgeen ook de reden was om aldaar even een kort interview met Jimmie te doen.

Voor Wood betekende dat letterlijk blazen aangezien hij samen met zijn blueskompanen in de jaren negentig diverse festival- en clubpodiagrondvesten deed schudden met zijn stormachtige bluesharpcapriolen en krachtige vocalen. Samen met de vuige slidegitaarpartijen van Holiday en de andere, toenmalige, bandleden kon met recht worden gesproken van een regelrechte sensatie in de bluesscène die ook bij vele andere artiesten, zoals dat gaat wanneer je in Los Angeles woont, niet onopgemerkt bleef. Dylan, Springsteen, Greg Allman, Beck, Blues Brothers, Cheap Trick, Freddy King, Otis Clay en zelfs Johnny Depp maakten graag gebruik van hun bijdragen in de studio of tijdens de optredens.

The Imperial Crowns was vroeger een trio bestaande uit zanger Jimmie Wood, gitarist J.J. Holiday en drummer Billy Sullivan en speelden samen met o.a. Charlie Musselwhite, Bruce Springsteen, Greg Allman, Bob Dylan, Taj Mahal, Billy Preston, The Blind Boys, Cheap Trick, Jean Luc Ponty, The Blues Brothers, Beck, Otis Clay, Lightnin’ Hopkins, Robert Jr. Lockwood, Johnny ‘Guitar’ Watson en Freddie King.... Hun debuutalbum "Imperial Crowns" verschijnt in 1997. In de jaren daarna brengen ze nog drie albums uit, "Hymn Book" (2004), het livealbum "Preachin’ The Blues" (2005), opgenomen in het Duitse Rockpalast, en "Star Of The West" (2007). Daarna is het op platengebied lange tijd heel stil tot er na 10 jaar weer een nieuw album van The Imperial Crowns verschijnt: "The Calling" (2016). Voor dit album waren de heren aangevuld met bassist Danny Avila, een bluesalbum dat vaak heel dicht tegen de rock ‘n roll aanschurkt.

En nu anno 2018, nog geen twee jaar later, wordt er met het livealbum "25 Live-25 Songs" weer eens nieuw werk ten gehore gebracht. Al vind je hier op deze dubbelaar geen nieuw werk, maar een verzameling van al eerder uitgebrachte songs in een live uitvoering. Wie ooit wel eens een optreden heeft meegemaakt van de band weet alvast dat ze hier op deze plaat 25 songs van 'The Best Rock and Blues road show ever' gaan krijgen voorgeschoteld. Het is allemaal niets nieuws maar het wordt zeer sterk uitgevoerd.

Ruig werk zoals "I Gotta Right" en "Miz Aphrodite" uit hun laatste studioalbum doen denken aan de Rolling Stones en de J. Geils Band van de jaren zeventig, maar ook naast ander opzwepende bluesrockers als de opener "Altar Of Love", "Blues Au Go Go", "Diamond Cane" en "Drop Down Mama" komen de liefhebbers van funk in "Comin’ FuhYa", "Lil Death" en "Papa Lawd" of met rustgevende ballads, als "Liberate" en "Love Blues", ook prima aan hun trekken en zo biedt "25 Live-25 Songs" voor ieder wat wils. Dat de band ook met Delta Blues uit de hoek kan komen wordt bewezen in "Restless Soul", "Ramblin’ Woman Blues" en het afsluitende "93 Blues". Tijdens enkele songs hoor je ook Jimmie's dochter Rachel Wood, die ook eerder meewerkte aan het laatste studioalbum "The Calling". Al bij al zijn The Imperial Crowns een echte liveband waarvan de energie je nog een lang in je kleren blijft hangen en dat is ook voelbaar op deze "25 Live-25 Songs".

 

Schijf: 1

Afspelen: Altar of love 1. Altar of love
Afspelen: Big boy 2. Big boy
Afspelen: Big chief 3. Big chief
Afspelen: Big love generator 4. Big love generator
Afspelen: Blues au go go 5. Blues au go go
Afspelen: Blues look whatcha done 6. Blues look whatcha done
Afspelen: Comin' fuh ya 7. Comin' fuh ya
Afspelen: Diamond cane 8. Diamond cane
Afspelen: Drop down mama 9. Drop down mama
Afspelen: Hunt you down 10. Hunt you down
Afspelen: I gotta right 11. I gotta right
Afspelen: Mr. Jinx 12. Mr. Jinx
Afspelen: Liberate 13. Liberate

Schijf: 2

Afspelen: Lil' death 1. Lil' death
Afspelen: Love blues 2. Love blues
Afspelen: Love T.K.O. 3. Love T.K.O.
Afspelen: Miz Aphrodite 4. Miz Aphrodite
Afspelen: Papa Lawd 5. Papa Lawd
Afspelen: Ramblin' woman blues 6. Ramblin' woman blues
Afspelen: Restless soul 7. Restless soul
Afspelen: Soul deep freak 8. Soul deep freak
Afspelen: Star of the west 9. Star of the west
Afspelen: The calling 10. The calling
Afspelen: The river 11. The river
Afspelen: 93 blues 12. 93 blues

 

Artiest info
Website  
 

Label: Dixiefrog

video