THE GRAVE BROTHERS – THE GRAVE BROTHERS

Je zou het niet meteen verwachten om bluegrass, psychobilly en countryrock afkomstig uit Vlaanderen te gaan horen. Toch is het net dat wat we aangeboden krijgen van de uit Antwerpenaren en Gentenaren samengestelde rootsformatie ‘The Grave Brothers’. De vijf bandleden hebben roots in andere Belgische rootsrockgroepen. Zo is zanger Yves Rigaux actief geweest bij ‘Los Putas’ en ‘Anytime’, contrabassist Jens De Waele speelde bij o.a. ‘The Tall Boys’, ‘The Fifty Foot Combo’ en ‘The Andrews Surfers’, drummer David Thys zat achter de drums bij o.a. ‘The Agitators’ en ‘The Mudmen’ en gitarist Sascha Reynders speelde op gitaar bij ‘Speedball Jr.’. De groep heeft er onlangs nog een vijfde lid bijgehaald met banjospeler Tijl Van Buuren.

Op hun naar de band vernoemde debuutplaat brengen ‘The Grave Brothers’ twaalf nummers in country-, psychobilly-, cowpunk- en bluegrass-stijl. Het gaat voornamelijk om eigen composities, maar er zijn ook twee coverversies terug te vinden op deze cd met het van Dwight Yoakam gekende “This Drinking Will Kill Me” en het door Jeffrey Lee Pierce gecomponeerde nummer “Mother Of Earth” van ‘The Gun Club’ dat op de audiovideo kan worden beluisterd.

Van hun eigen werk onthouden we vooral de energieke punkrocker “From The Hills Up North” (zie video), banjonummer “The Crow Road”, countryrocker “Under Lock & Key” en het geheel instrumentale cowpunknummer “It’s All Down Here From Hill” waarmee de brug naar het tweede gedeelte van de plaat wordt gevormd. Daar vinden we een tweede banjonummer terug in “The Knife” en ook in “Penny” speelt hetzelfde instrument weer een belangrijke rol. Verder krijgen we de twee hierboven vermelde covers nog aangeboden, vooraleer er een einde aan het album wordt gebreid met de bluegrassrocker “Blood, Beer & Fire”.

“The Grave Brothers” is dan wel hun eerste officiële full-cd, maar deze band heeft eerder nog twee platen uitgebracht. Hun eerste release was een vijf songs tellende ep “Graves Brothers” in 2009 en de tweede was een cd waarop ze de ruimte op het album moesten delen met een andere Vlaamse groep ‘Adios Pantalones’ die in hetzelfde muziekgenre actief is. Die plaat uit 2013 had de titel “Clash Of The Primitives: The Grave Brothers vs. Adios Pantalones” en elke band moest zich bewijzen via zes tracks op dat album. Met dit eerste volwaardige album van ‘The Grave Brothers’ is alvast volledig aan die uitdagende doelstelling voldaan.

(valsam)

 

1 februari 2019: Kafka, Antwerpen
1 maart 2019: Charlatan, Gent
6 april 2019: Barock, Brugge

 

 

Artiest info
   
 

CD Baby

Label: Drunkabilly Records

video