BILLY WHITE, JR. – IT’S ABOUT TIME

Billy White, Jr. uit Texas wordt één van de beste rockgitaristen van deze tijd genoemd en hij schrijft en zingt daarenboven ook nog eens zijn zelf gecomponeerde liedjes. Zo ook op zijn derde soloplaat “It’s About Time” die we hier voor u even onder de loep zullen nemen. Op dit album brengt hij tien eigen nummers die altijd door zijn subliem gitaarspel worden gedomineerd, maar waarin ook zijn talent als zanger ruim aan bod kan komen. Zijn voorbeelden als gitaristen zijn o.a. Eric Clapton, blueslegende Freddie King en de leadgitaristen bij ‘Led Zeppelin’ en ‘The Allman Brothers’.

De muziek op deze plaat is een mix van klassieke rockmuziek met R&B en blues, zoals u zelf kunt horen in de audio video van de openingstrack “The Music”. De albumtiteltrack “It’s About Time” en het wat later volgende instrumentale “Shenanigans” zijn zelfs als funky nummers te klasseren, mede dankzij de hierin aanwezige blazerssectie van saxofoon (Ron Jones), trombone (Don Bozman) en trompet (Larry Spencer).

De R&B vinden we hier vooral terug in nummers als “Desdemona”, terwijl “Rock’n’Roll Fever” de swingende sound in zijn titel alle eer aandoet. “Oh, How Wrong They Were” zou zelfs als een heuse countrysong geklasseerd kunnen worden. Billy White, Jr. zingt er uitstekend op, terwijl hij zichzelf begeleidt op elektrische gitaar en ook het knappe werk van Lewis Stephens op Hammond B3-orgel mag hier zeker apart worden vermeld.

Een buitenbeentje op dit album is het 8 en halve minuut durende gitaarepos “I Don’t Need It” waarin zowat alle muziekgenres worden aangedaan, beginnend als een bluesballad om daarna langzaamaan over te gaan in snoeiharde gitaarlicks. Ook het rockende “I Am Free” en “Don’t Talk About Me” behoren beiden tot het betere werk op deze plaat.

De ritmesectie van bas en drums wordt op dit album ingespeeld door de baslegende Chuck Rainey die op vier nummers meespeelt en door Kerry Huckaba en Pete Miller die elk op drie tracks de basgitaar voor hun rekening nemen, terwijl de drumstokken worden gehanteerd door Dan Wojciechowski op 7 nummers en door John Bryant op de resterende drie tracks.

Na debuutplaat “Just Another Guitar Player From Texas” in 2010 en het twee jaar later uitgebrachte vervolgalbum “Just Another Sad Ol’ Song” is deze derde plaat van Billy White, Jr. eigenlijk perfect op tijd op de markt verschenen onder de zeer toepasselijke titel “It’s About Time”.

(valsam)
“Billy White, Jr. has been named as one of the best guitar players in the contemporary rock music scene. But he is more than a guitarist from Texas, as he also composes and sings his own songs. That is now the case on his third album released under the more than perfectly well fitting title ‘It’s About Time’.“ – www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

Label:Ayemaydah Records

Info: Hemifran

video