MICHAEL VAN MERWYK  -  I HAD A HARD WAY TO GO / BEST OF… SO FAR

 

 “ 35 Years on the road… “

Michael van Merwyk (MvM) is een bezige muzikale bij uit Rheda-Wiedenbrück (een gemeente in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen), die al sinds 1984 regelmatig solo, als duo (met mondharmonicaspeler Gerd Gorke onder de naam Delta Boys) en vaak in wisselende samenstellingen (MvM & Bluesoul, Dozzler & Merwyk: ‘Darkest Night’ [2014], Garner & Merwyk: ‘Upclose and Personal’ [2014]) albums uitbrengt. In 2011 maakte hij deel uit van het Big Daddy Wilson trio. Daarbuiten is er ook nog de Westfaalse R’n’R (cover) band The Snooks en de “wild bluesbilly” band Big Mike & Double Dynamite, waarin MvM ook actief bezig is.

In 2013 nam Van Merwyk (met Bluesoul) als winnaar van de EBC in Memphis deel aan de IBC waar hij net naast de hoofdprijs greep en tweede werd. In 2016 koos de jury en het publiek hem bij de German Blues Awards als beste blues-zanger en beste bluesgitarist in Duitsland. Michael Van Merwyk is inderdaad géén toevaligheid meer.

“Een zanger is een rondtrekkende muzikant die een verscheidenheid aan folk songs, ballades, dansmelodieën en populaire liedjes speelt, om het publiek te animeren om zo, voor zijn boterham, een beetje geld te verdienen…”.

Van Merwyk’s solo album ‘Fight the Darkness’ [2017], dat hij in Bielefeld in de Watt Matters Studio van Henning Strandt live opnam, was zijn debuut bij het Duitse label Timezone Records. MvM bracht in 2018 ook al de opvolger ‘Songster’ uit, waarvan de recensie op Rootstime verscheen. MvM zat niet stil en Timezone bracht recent als een primeur zijn (voorlopige) ‘Best Of… So Far’ als een Smart Record uit. The Smart Record is een compleet nieuwe vorm van muziekalbum dat de analoge en digitale wereld verenigt. Dat, aan hen die geen CD lezer ter beschikking heeft, toelaat om ook van een uitgegeven muziekrelease te kunnen genieten. Het Smart Record, verpakt in een rijkelijk ontworpen XXL-boekje, gedrukt op hoogwaardig papier, bevat niet alleen de tekst, maar ook interessante biografische informatie over de muzikant, een groot aantal niet-gepubliceerde foto's en een downloadcode voor de muziek. Links naar de artiestenpagina's van de twee grootste streamingservices Spotify en Apple Music worden ook getoond, die gemakkelijk kunnen worden gescand en opgeroepen met de opgegeven QR-code. Een nieuwe, weloverdachte manier om van muziek te genieten zonder de tastbare ervaring op te offeren.

MvM zocht voor het compilatiealbum niet minder dan vijfentwintig nummers bij elkaar. Hij is op het album solo, met Bluesoul, met Christian Dozzler en met band (Ali Artle: gitaar / Erkan Özdemir: bas / Henk Punter: drums & Raphael Wressnig: orgel, Wurlitzer) te horen. 

Het album begint met het minimalisme van de vroege blues, met spaarzame licks op een eenzame gitaar en de donkere stem van Michael die in "The Well" de wandeling naar de reinigingsput oproept. In nummers als dit, is zijn eigen groove volledig helder te horen. In "Fight the Darkness" tikt zijn voet onberispelijk op het ritme, met daarnaast afwisselend, netjes afgewogen de stem en de slide Dobro, die uiteindelijk in elkaar vloeien.

Ook met zijn band Bluesoul (Jochen Bens: gitaar, banjo / Olli Gee: bas & Bernhard Weichinger: drums, percussie) klinkt MvM geweldig. Het relaxte "A Soul Is not Worth a Dime" is het nummer waar je na een zware dag wilt naar luisteren en op wegdromen. Rocken doen ze voluit op "Won’t Get Any Better" als de gitaar huilt, de drums je vooruit drijven en de frustraties verdwijnen in een nonchalant gegrom in het refrein. In de “Darkest Night” zingt hij over liefdesverdriet en de strijd met zichzelf, maar vindt hij ook steeds opnieuw de kracht om door te gaan: "Ik zal er zijn in je donkerste nacht". Een boogie door één man op één (diddley bow) snaar, die hoor je op “Diddley Boogie”, dat MvM houdt van rode schoenen, dat weten we en hoe hij zich gedraagt in vrouwelijk gezelschap, genietend van Nadja Grosspietsch, dat kan je horen op “Here Comes Love”. Samen met Christian Dozzler (piano, harmonica) brengt hij “Ain’t No Bluesman” en “Good Loving”, waarna hij nog eenmaal met Bluesoul op “New Road” zwaar gaat grooven en, (na honderdentwee minuten) rustig afsluit met “If I Die Tomorrow”.  

Met zijn ‘Best Of… So Far’ kan je op een perfecte manier kennis maken met of op een overzichtelijke manier genieten van Michael Van Merwyk. Deze Duitse artiest is singer-songwriter, blues man en een verteller van verhalen waarvoor hij enkel een gitaar en zijn stem nodig heeft. Met deze Smart Record heb je het volledige comfort van luisteren naar digitale muziek én, heb je iets om aan te raken

“ With his 'Best Of ... So Far' you can enjoy Michael Van Merwyk’s oeuvre in a perfect way. This German artist is singer-songwriter, blues man and a narrator of stories for which he only needs a guitar and his voice... “  - esc for www.rootstime.be

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: MICHAEL VAN MERWYK
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list:
01.”The Well” - 02.”Warm” - 03.”Happy Man” - 04.”Blues Keeps Calling My Name” - 05.”Fight the Darkness” - 06.”Count Your Blessings” - 07.”A Soul Ain’t Worth a Dime” - 08.”Heal My Wounds” - 09.”Will Love Find My Again” - 10.”Coffee” - 11.”Next Trouble to Come” - 12.”Hard Way to Go” - 13.”Won’t Get Any Better” - 14.”Darkest Night” - 15.”Diddley Boogie” - 16.”New Shoes” - 17.”Ease My Pain” - 18.”Road t o Run” - 19.”Here Comes Love” - 20.”Motormouth Baby” - 21.”Ain’t No Bluesman” - 22.”God Loving” - 23.”I Still Believe” - 24.”New Road” - 25.”IF I Die Tomorrow” – Written by Michael Van Merwyk, except where otherwise [noted] © 2019

Album line-up:
Michael Van Merwyk: vocs, resonator, e-, a- & lapsteel guitars, Weisenborn, Diddley Bow
& Bluesoul (2-4,7-9,11,13,16-18,23-24): Jochen Bens: guitars, banjo, b-vocs / Olli Gee: bass / Bernhard Weichinger: drums, percussion
& Christian Dozzler: piano, harp (14,21,22)
& Ali Artle: guitar / Erkan Özdemir: bass / Henk Punter: drums / Raphael Wressnig: organ, Wurlitzer – (12)
& Nadja Grosspietsch: vocs / Ali Artl: guitar / Erkan Özdemir: bass / Henk Punter: drums / Raphael Wressnig: organ, Wurlitzer – (19)

Discography MICHAEL VAN MERWYK (& BLUESOUL*):
I Had a Hard way to Go, Best Of… So Far! (compilation – smart record) [2019] | Songster [2018] | Fight the Darkness [2017] | New Shoes* [2015] | Ease My Pain* [2014] | Upclose and Personnal, with Larry Garner [2014] | Darkest Night, with Christian Dozzler [2014] | New Road* [2012] | Catching the Rain [2009] |Bluesoul* feat. Michael Van Merwyk [1999] |

 

 

Artiest info
Website  
facebook
 

Label: Timezone Recordings

video