MATT T MAHONY – LIVE AT MISSY SIPPY

 

 

 “ An innovative trip of improvisation and groove through the landscape of different styles such as blues, jazz, rock and beyond… “

Enkele jaren geladen sloegen enkele muzikanten (waaronder Tim De Graeve aka Tiny Legs Tim en Guy Verlinde) en enkele horeca kenners in Gent de handen in elkaar met de bedoeling om in het centrum terug een muziek club te openen. In Klein Turkije (het straatje tussen de Korenmarkt en de Stadshal, naast de Sint-Niklaaskerk) op nummer 16 is er sinds maart 2015 de Missy Sippy Blues & Roots Club voor hen die houden van blues, rhythm 'n’ blues, rootsmuziek, jazz en swing. Elke maand passeren enkele jams en talrijke concerten de revue. Zowel ronkende internationale namen als fris Gents talent bestijgen er het podium. De Missy Sippy is de thuis voor de Gentse bluesscene en een haven tot ver daar buiten, waar wij ons als Limburgers altijd thuis voelen.

Een van de gasten op de éérste-zondag-van-de-maand- sessies, was in het voorbije jaar zanger/gitarist Matt T Mahony. Matt T Mahony (Mattias De Rijcke, °1984, Gent) maakt deel uit van een volgende generatie gitaristen die niet bang zijn om out-of-the-box te spelen. In zijn composities horen we veel verschillende invloeden, gaande van oude traditionele jazz en blues, tot van recentere muzikanten, die op verschillende niveaus grenzen overschrijden.

Matt T begon vrij laat (op zijn vijftiende) gitaar te spelen. Tien jaar later, na het behalen van zijn diploma Morele Wijsbegeerte aan de Universiteit Gent, begon hij jazzgitaar te studeren aan het conservatorium in Gent en ook aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Hoewel jazz zijn hoofddoel werd, was en is blues zijn eerste liefde.

Het was ook tijdens deze maandelijkse sessies dat Matt en harmonicaplayer Olivier Vander Bauwede (Easy Dodo) kennis maakten en samen begonnen te spelen. Samen als een akoestisch duo, maar ook in een elektrische band met Mattias Geernaert op bas en Jan Van Steenbrugge op drums. Een ritmesectie die Matt in de jazzscene leerde kennen. Sinds het voorjaar van 2018 is Matt ook gitarist in de Steven Troch Band. Steven Troch staat bekend als een van de beste harmonicaspelers van Belgie en ook nog veel verder daarbuiten.

Jan Myny nam op 17 juni 2018 met Matt T Mahony (zang, gitaar), Olivier Vander Bauwede (harmonica), Mattias Geernaert (bas) en Jan Van Steenbrugge (drums) ‘Live At Missy Sippy’ op. De verschillende achtergronden van deze muzikanten maakten die avond plaats tijdens vijf nummers, voor een innovatieve reis van improvisatie en groove door het landschap van verschillende stijlen zoals blues, jazz, rock en nog veel meer.

Drie nummers schreef Matt: het mysterieuze “Shutdown” met een groovende Vander Bauwede op harmonica, het swampy wat met voodoo doordrenkte “Get Rid” en de bijna dertien minuten durende slow blues “Sideways”. Twee songs zijn covers: de opener “Jive Samba” is een nummer uit 1963 van jazz trompettist Nat Adderley met een strakke, bijna hypnotiserende ritmesectie  en het bezwerende “Outside Woman Blues” is een nummer van Blind Joe Reynolds: “I'm gonna buy me a bulldog, watch my lady while I sleep. Women these days, they're so doggone crooked. Till they might make off 'fore day creep…”.

‘Live At Missy Sippy’ is een geslaagde kennismaking met Matt T Mahony. Met zijn stijl verlegt hij grenzen, waarbij hij aantoont hoe veelzijdig roots muziek kan zijn en ons motiveert om ook eens op een andere manier naar muziek te luisteren.

“ ‘Live At Missy Sippy’ is a successful introduction to Matt T Mahony. With his style he pushes the boundaries, demonstrating how versatile roots music can be and motivating us to listen to music in a different way... “ (ESC for Rootstime.be)

Check voor alle tourdata de website van de artiest!

Eric Schuurmans 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: MATT T MAHONY
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime

zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

09/06/2019 @ COMPTOIR DES ARTS, BRUGGE
28/07/2019 @ MISSY SIPPY, GENT
16/08/2019 @ SWING WESPELAAR (with STEVEN TROCH BAND)
25/08/2019 @ BEGIJNHOFFEESTEN, GENT
18/10/2019 @ DEN LANGEN AVOND, GISTEL

 

 

 

 

Album track list:
01. Jive Samba [Nat Adderley] - 02. Shutdown - 03. Outside Woman Blues [Blind Joe Reynolds] - 04. Get Rid - 05. Sideways – All songs by: Matt T Mahony, except where [noted: 1,3] © 2019

Album line-up:
Matt T Mahony: vocs, guitar / Olivier Vander Bauwede: harmonicas / Mattias Geernaert: e-bass / Jan Van Steenbrugge: drums

Discography Matt T Mahony:
Live At Missy Sippy, Ghent June 2018 [2019] |  

Artiest info
Website