DAN NAVARRO – SHED MY SKIN

Toen we de titel “Shed My Skin” van de officiële debuutplaat van singer-songwriter Dan Navarro uit Venice, Californië zagen, meenden we dat we die gelijknamige song al eens eerder gehoord hadden. Dat bleek bij wat nader onderzoek ook nog eens te kloppen, want de Amerikaanse zangeres Julie Christensen had het door Navarro gecomponeerde liedje al in 2016 opgenomen op het door haar onder de groepsnaam ‘Stone Cupid’ gepresenteerde album “The Cardinal”.

Het talent van deze muzikant was trouwens al veel langer gekend want in de voorbije decennia namen o.a. Jackson Browne, Dave Edmunds, Pat Benatar (met haar hit “We Belong”), Dionne Warwick en ‘The Bangles’ één of andere door Dan Navarro geschreven song op voor hun platen. Hij had in de jaren ’90 en ’00 zelf ook al een 14-tal platen uitgebracht als duo onder de naam ‘Lowen & Navarro’. Maar toen zijn muzikale partner Eric Lowen in 2009 uit noodzaak moest stoppen en in maart 2012 aan de gevolgen van de vreselijke ziekte ALS overleed, besloot Dan Navarro om als soloartiest te gaan optreden.

Toch is het nu verschenen album “Shed My Skin” zijn eerste soloplaat waarop hij twaalf songs heeft opgenomen. Het zijn niet allemaal eigen composities die de tracklijst hebben gehaald, want als muziekliefhebber verkoos Dan Navarro om naast acht eigen nummers ook coverversies van vier van zijn favoriete liedjes op dit album te plaatsen.

Zo brengt hij “Night Full Of Rain” van de Amerikaanse folkrockband ‘Bryndle’ uit hun album “House Of Silence” uit 2002, “You Drove Me Crazy” van de van ‘Blackie & The Rodeo Kings’ gekende Tom Wilson & Cathy Jones en ook ooit gecoverd door Lee Harvey Osmond. Verder is er een beklijvende versie van de song “Sweet Sixteen” van Billy Idol uit diens album “Whiplash Smile” uit 1986 en een al even opvallende coverversie van “Wichita Lineman”, een song geschreven door Jimmy Webb, maar voor het eerst opgenomen in 1968 door countrylegende Glen Campbell.

Begonnen wordt er op deze plaat echter met de albumtiteltrack “Shed My Skin” die u op de video in een live gebrachte uitvoering kunt beluisteren. In de uitgebreide lijst van muzikanten die aan de opname van dit album hebben bijgedragen vinden we o.a. de naam van de om zijn werk bij Jackson Browne, James Taylor en Don Henley gekende topgitarist Danny Kortchmar die hier meespeelt op het nummer “Ghosts”. Maar ook Bob Malone, pianist bij John Fogerty, speelt op de toetsen bij de song “New Year’s Day”, pianist-organist en accordeonist Phil Parlapiano begeleidt haast elke song en Tony Furtado speelt in enkele nummers mee op zijn banjo.

Verder zingt de van haar werk bij Vanessa Williams en ‘The Dirt Band’ gekende zangeres en songschrijfster Wendy Waldman erg mooie harmony vocals bij de prachtige ballads “Night Full Of Rain” en “Straight To The Heart Of Me”. En Dan Navarro brengt ook een ronduit schitterend duet in het hartverscheurende liefdesverhaal “You Drove Me Crazy” waarop blues- en soulzangeres Janiva Magness haar indrukwekkende vocale kunsten mag vertonen.

Albumproducer Steve Postell, gekend van eerdere opnamen met Jennifer Warnes, John Oates en David Crosby), heeft singer-songwriter Dan Navarro en zijn rits aan begeleidende instrumentalisten voor de opname van het album “Shed My Skin” de volledige artistieke vrijheid gegeven, wat ongetwijfeld tot één van de mooiste Americana-platen van de eerste helft van 2019 heeft geleid.

(valsam)
“As an established singer-songwriter for other artists since more than 30 years, it might sound a bit surprising to now find the first solo record from Dan Navarro. On that album ‘Shed My Skin’, for which he got the support from several legendary Californian instrumentalists, Navarro has performed eight self-penned songs and four nicely selected covers. It did make this one of the most beautiful Americana-records of the first half of 2019.“ – www.rootstime.be

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: DAN NAVARRO
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Rose Records

distr.: Sonic Rendezvous

video