BEN BEDFORD - PORTRAITS

Beetje een bijzondere CD, deze hier: normaal gezien had Ben rond deze tijd in Europa moeten toeren maar toen kwam Corona en werd heel de toernee naar volgend jaar verplaatst. Nu, het Nederlandse Cavalier Music Management was zich ervan bewust dat Ben misschien niet bij iedereen voldoende bekend is -zijn eerste drie platen waren eigenlijk zo goed als enkel bij hemzelf te koop- en werkte dus, in de aanloop naar de nu gecancelde tour aan een retrospectieve compilatie. Twaalf nummers werden op deze “kennismakingsplaat” gepleurd -ik weet het, dat klinkt oneerbiediger dan het bedoeld is- met de bedoeling zoveel mogelijk mensen een inleiding te geven tot het werk van deze zingende portretschilder, tegen de tijd dat hij zou komen toeren.

Nu, dat uitgangspunt kan tegen volgend jaar perfect gehandhaafd blijven, want wie Ben en zijn werk nog niet kent, vindt er een ideale manier in om over die drempel heen te stappen. Dat de plaat “Portraits” heet, is allerminst toeval: Ben Bedford is namelijk een songwriter van de observerende soort: hij bekijkt de mensen en de situaties om hem heen en schrijft daar dan liedjes over. Dat leverde tot nu toe een vijftal heerlijke platen op, waarover zowat alle critici het eens waren: dit is een kerel, die in de eerste afdeling van de songschrijverij thuishoort en de vaakst terugkerende referentie is dan ook de naam van Bill Morissey. Twaalf van die portretten dus, samengeperst in een klein uurtje “inleiding tot het oeuvre van Ben Bedford” waar -zelf ondervonden- ook de doorgewinterde fan-die-al-alle-vijf-de-cd’s-in-huis-heeft kan boeien, precies omdat het een erg goed samengestelde compilatie is.

Vier van de songs komen uit “Lincoln’s Man (de titeltrack, The Only Story, Migrant Mother en Goodbye Jack), vijf uit (The Sangamon, Twenty One, Amelia,Land of the Shadows (for Emmett Till) en One Night at a Time) werden uit Land of the Shadows gelicht en drie uit “What We Lost (de gelijknamige song, John the Baptist en Guinevere is sleeping) en tegen die keuze is bijzonder weinig in te brengen -Ben zat natuurlijk mee aan de knoppen, toen de selectie gemakt werd-, al kan ik makkelijk zes of zeven andere songs aangeven, die hier ook hadden thuisgehoord.

Hoe het ook zij, dit is een perfecte compilatie voor wie nieuw is in het werk van Ben Bedford, een man die overigens live bijzonder geestig en gevat uit de hoek kan komen. De concertdata voor volgend jaar komt u hier wel tijdig te weten, maar de aanbeveling om u daarvoor klaar te stomen, die durf ik met de hand op het hart nu al lanceren: koop deze plaat en leer een man kennen, die al te zeer onder menige radar is gebleven. Nadien koopt u een ticket voor één van de liveshows en u beleeft gegarandeerd een fantastische avond. Ik weet waarover ik het heb: eigen ervaring!

(Dani Heyvaert)
VERKRIJGBAAR VANAF 11 september, 2020

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cavalier Recordings

video