MARGIE RAYBURN – I’M AVAILABLE

We moeten ootmoedig toegeven dat ook wij nog elke dag wat kunnen bijleren over de artiesten die deel uitmaakten van de muziekgeschiedenis die meer dan een halve eeuw geleden werd geschreven. Het Britse retroplatenlabel ‘Jasmine Records’ is daar de laatste tijd een zeer geschikte leermeester voor gebleken dankzij al de heruitgegeven liedjes en platen van intussen lang vergeten zangers, zangeressen en groepen.

Zo belandde nu het dubbelalbum “I’m Available” van de Amerikaanse country- en popzangeres Margie Rayburn in de bus van onze redactie. Dat was het perfecte moment om ons wat meer te gaan verdiepen in wie deze dame was en wat haar tot één van de referentiepunten van de ontwikkeling van de hedendaagse country- en popmuziek heeft gemaakt.

Op het paspoort van zangeres Margie Rayburn stond haar echte naam Marjorie Helen Orwig en ook haar geboortedatum 3 juni 1924 werd vermeld op het identificatiebewijs. Ze werd geboren in Madera, Californië, ze trad in de Tweede Wereldoorlog op voor de Amerikaanse troepen in oorlogsgebied en kwam uiteindelijk in de muziekwereld terecht als lid van het bluegrass- en poptrio ‘The Sunnysiders’ die in 1955 een tophit hadden in de States met hun liedje “Hey! Mr. Banjo”.

Zelf scoorde ze in 1957 een éénmalige solohit met het door Dave Burgess - ook auteur van de wereldhit “Tequila” van ‘The Champs’ - geschreven nummer “I’m Available” waarnaar deze verzamelplaat werd vernoemd. In haar hele carrière heeft ze ook maar één studioalbum uitgebracht onder de titel “Margie”, een plaat die in 1959 op de markt is gekomen. Maar zij dook vooral regelmatig op met een nieuwe single waarvan ze er zo’n twintigtal heeft opgenomen, jammer genoeg voor haar met zeer wisselend succes.

Toch slaagde ‘Jasmine Records’ er nu in om in totaal 57 liedjes van Margie Rayburn op dit dubbelalbum te verzamelen. In de beginjaren waren dat vaak ruim georkestreerde big band-nummers zoals “They All Say I’m Lucky”, “I’m The One For You” of het jazzy “I Laughed And Laughed” en het romantische “The Wedding Song (Until Death Do Us Part)”. Wat verderop in haar carrière bracht ze ook enkele nummers die door bekende songschrijvers werden gecomponeerd, zoals het door Jerry Leiber en Mike Stoller geschreven liedje “Every Minute Of The Day”, “Wait” van Johnny Burnette en het door George & Ira Gershwin gecomponeerde “The Man I Love”.

Zelf schreef ze maar twee liedjes die ze ook effectief heeft opgenomen: “I’ve Tried So Hard Not To Love You” en “Hello Mr. Heartbreak”, nummers die haar indertijd de vergelijking met zangeres Peggy Lee hebben opgeleverd. Midden jaren zestig gaf Margie Rayburn er op 42-jarige leeftijd als zangeres de brui aan nadat verdere hitsuccessen uitbleven en in juni 2000 gaf ze er helemaal de brui aan door in Oceanside, Californië na een hartaanval te sterven op 76-jarige leeftijd.

(valsam)

 

 

Track Listing
Disc 1

1. HEY MR. BANJO
2. ZOOM, ZOOM, ZOOM
3. ENCLOSED ARE MY TEARS
4. THE BOY FROM THE HILLS
5. THEY ALL SAY I'M LUCKY
6. I'M THE ONE FOR YOU
7. ALLEY OOP
8. I LAUGHED AND LAUGHED
9. THAT'S THE CHANCE I'VE GOT TO TAKE
10. THE WEDDING SONG (Until Death Do Us Part)
11. BASIN STREET BLUES
12. CAN I TELL THEM THAT YOU'RE MINE?
13. THE LONGEST WALK
14. TAKE A GAMBLE ON ME
15. EVERY MINUTE OF THE DAY
16. WALKIN' AROUND IN A DREAM
17. TEENAGE HEART THROB
18. DREAMY EYES
19. FREIGHT TRAIN
20. THE GET ACQUAINTED WALTZ
21. MISSISSIPPI MOON
22. I'M AVAILABLE
23. IF YOU WERE
24. OOOH WHAT A DOLL!
25. SMOOCHIN
26. ALRIGHT, BUT IT WON'T BE EASY
27. I WOULD
28. AND HE TOLD ME A LIE
29. TO EACH HIS OWN

Disc 2

1. MAKE ME A QUEEN AGAIN
2. WAIT
3. UNEXPECTEDLY
4. LADDIE-O
5. MAGIC WORDS
6. SENTIMENTAL JOURNEY
7. I MISS YOU ALREADY
8. MAID OF HONOR
9. TRY ME
10. I'VE TRIED SO HARD NOT TO LOVE YOU
11. CAST A LITTLE SPELL ON ME
12. HERE I AM
13. HELLO MR. HEARTBREAK
14. MUD PIES
15. BOBBY IS MY HOBBY
16. SOMEBODY ELSE IS TAKING MY PLACE
17. THIS COULD BE THE START OF SOMETHING BIG
18. BODY AND SOUL
19. WONDERFUL ONE
20. DAY IN, DAY OUT
21. BLUES IN THE NIGHT
22. ALMOST LIKE BEING IN LOVE
23. SHOULD I?
24. COME RAIN OR COME SHINE
25. HURRY MY LOVE
26. IT'S A LONESOME OLD TOWN
27. ILL WIND
28. THE MAN I LOVE

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records

video