COLIN HICKS AND THE CABIN BOYS – LITTLE BOY BLUE (THE ROCK & ROLL YEARS)

Tommy Steele was eind jaren ’50 het eerste Britse tieneridool dat rock’n’roll-muziek in Engeland introduceerde. Hij groeide in de volgende decennia uit tot een icoon van de popmuziek maar daar zal de nu 83-jarige zanger en acteur momenteel niet zoveel meer van overgehouden hebben. Wat veel minder geweten was is dat Thomas Hicks zoals Tommy Steele in het echt heette ook een jongere muzikale broer Colin had die in diezelfde glorieperiode ook zeer actief was als songschrijver en vertolker van rock’n’roll-muziek.

Colin Hicks’ echte naam was Anthony en hij werd geboren in het Engelse graafschap Cornwall in februari 1941, vier jaar na zijn grotere broer Tommy. ‘Colin Hicks And The Cabin Boys’ was de band waarin de amper 16-jarige Colin Hicks als leadzanger optrad en ‘The Cabin Boys’ bestond uit leadgitarist Tony Eagleton, ritmegitarist Tony Belcher, bassist Brian Gregg, pianist Ronnie Mills en drummer Jimmy Nicol. De eerste single die de band uitbracht verscheen in 1957 onder de titel “Wild Eyes And Tender Lips” en was de aanleiding tot een uitnodiging om samen op tournee te trekken als voorprogramma van de toen populaire zanger Marty Wilde.

De eerste tekenen van roem kwamen er voor Colin Hicks echter niet in thuisland Engeland maar wel in Italië dankzij enkele nummertjes van hem die in de documentaire film “Europa Di Notte” van de Italiaanse regisseur Allesandro Blasetti werden gespeeld. Het nummer “Giddy-Up-A-Ding-Dong” werd zelfs een echte hit voor de Britse band in Italië. Het was de single met “Little Boy Blue” op de A-kant en Hank Williams’ klassieker “Jambalaya” op de B-zijde die hem in 1958 in eigen land in de spotlights plaatste, maar een grote doorbraak kwam er nadien nooit.

In 1959 besloot Colin Hicks om naar Milaan te verhuizen en in Italië verder te werken aan zijn muzikale carrière. Daarvoor werden frequent coverversies van Amerikaanse rocksongs gehanteerd met o.a. “A Teenager In Love” van ‘Dion & The Belmonts’, “Dream Lover” van Bobby Darin, “Tallahassee Lassie” van Freddy Cannon, “Johnny Be Good” van Chuck Berry en “Oh Boy!” van ‘Buddy Holly & The Crickets’.

Al deze songs staan nu, naast nog een dertigtal andere liedjes en het enige Italiaanse nummer “Impazzivo Per Te”, op de door ‘Jasmine Records’ uitgebrachte verzamelplaat “Little Boy Blue (The Rock & Roll Years)” van ‘Colin Hicks And The Cabin Boys’. Voor de video’s selecteerden we de nummers “Giddy-Up-A-Ding-Dong” en “Hollering And Screaming”, maar de fans van de prille rock’n’roll-muziek van eind jaren ’50 en beginjaren ’60 zullen zich zeker kunnen vermaken aan alle songs op dit unieke compilatiealbum.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records

video