LES FRÈRES SMITH - MUTATION

Les Frères Smith is een 11-koppige Franse band met als thuisbasis Parijs, ze zijn gespecialiseerd in Afrobeat en Ethiopisch getinte klanken. Ze toeren al meer dan 10 jaar door Frankrijk en Europa, hun optredens gaan altijd gepaard met dezelfde tomeloze energie. Dit is hun derde album, in 2011 verscheen “Contreband Mentality”en in 2015 “Free to go”. Ze werkten samen met coryfeeën als Tony Allen, Kokolo en Oghene Kologbo en op dit album zijn er gastrollen voor Seun Kuti en Abdul. Waarom de band zich de broertjes Smith noemt, ligt eigenlijk vrij voor de hand bij het lezen van de bezettin : Swala Emat Smith (zang) Prosper Smith (zang), Mario Smith (drums), Damien Smith (percussie), Tahiry Smith (basgitaar), Mahop Smith (gitaar), Manu Smith (keyboards), Saké Smith (baritonsax), Fab Smith (tenorsax), Reno Smith (altsax en tambin) en Roulio Smith (trompet). Duidelijke zaak toch, hoewel Swala het zusje is.

De muziek is voluit plankgas, opzwepende ritmes, de teksten zijn allemaal revolutionair getint , mensen als Nkwame Nkrumah, Patrice Lumumba en Thomas Sankara worden vereerd. “Le bassin du Congo n’est pas maître de ses eaux comme une vache à lait il s’ést fait niquer tous ses boyaux “ zegt genoeg, een strofe uit het nummer “Histoires de Dingue”. Boodschap of niet, de muziek is een apotheose aan klanken die zich uiteindelijk vinden in een sfeerrijk geheel. Alle nummers zijn geschreven door de broers, behalve “No Waiting” waarvan de tekst werd geschreven door Seun Kuti die het ook zingt en op “Arouahhh” is Abdul te horen die ook zorgde voor de tekst. Het gaat gelijk van acquit met het nummer “No Talk Talk” met scheurend gitaarspel en riffende blazers, hier is de tekst Engels, dat wisselt met Frans in “Histoires de Dingue”. In “No Waiting” roept Seun Kuti het Afrikaanse volk op niet te wachten “the train of life is ready, wake up from your sleep you people”.

Niet alleen door de aanwezigheid maar het hele album ademt de geest en sfeer van de muziek van Fela Kuti, met name het voortdenderende titelnummer “Mutation” gezongen door Swala Emati Smith, overigens een dijk van een zangeres. Abdul is te horen in “Arouahhh”, een aanstekelijk nummer met Noord-Afrikaanse invloeden . Met het stomende “Empty Belly” zitten we weer midden in de Afrobeat van Fela Kuti, het swingt als de hel. Ook in het opzwepende “Ekolo Assiko” dat het album besluit is het onmogelijk om stil te zitten, het bruist, swingt en stoomt dat het een lieve lust is. “Mutation” is de perfecte muziek in deze duistere tijden om even alle corona ellende te vergeten. Ik mag niet verzuimen te vermelden dat de vormgeving en de inhoud van de hoes en bijsluiter prima in orde zijn, alle teksten aanwezig en een uiterst strijdvaardige hoes middels een knalrode gebalde vuist.

Jan van Leersum

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label : Amour & son
Distr. : Outhere Distribution Benelux

video