BILLY WRIGHT – BILLY’S BOOGIE BLUES (HIS COMPLETE SAVOY SINGLES As & Bs 1949-1954)

William ‘Billy’ Wright was een Amerikaanse ‘jump blues’-zanger uit Atlanta, Georgia die in de 20e eeuw soul-, blues- en R&B-liedjes heeft geschreven en gezongen, maar nooit echt heeft kunnen doorbreken en derhalve vooral als stichtend voorbeeld wordt herinnerd voor latere sterren als ‘Little Richard’ en James Brown.

Billy Wright begon zijn muzikale loopbaan in 1949 toen hij voor het platenlabel ‘Savoy Records’ ging opnemen en zo zijn eerste single “Blues For My Baby” op de platenmarkt kon lanceren. Alle singles met A- en B-zijde die hij in de periode 1949 tot 1954 voor dat label heeft opgenomen werden nu door het Britse retrolabel ‘Jasmine Records’ verzameld op een compilatiealbum dat “Billy’s Boogie Blues” als titel kreeg.

In totaal krijgen we zo 28 opnieuw gedigitaliseerde nummers van Billy Wright te horen op deze cd. Daarbij zijn o.a. de op de audiovideo’s te horen songs “Live The Life” en “Hey Little Girl” waarmee hij in 1951 een hitje kon scoren, maar ook enkele door andere componisten geschreven liedjes zoals “Keep Your Hands On Your Heart”, “Mean Old Wine” en “Turn Your Lamps Down Low”.

Billy Wright begon zoals zovelen op prille leeftijd als zanger van gospelliedjes in het plaatselijke kerkkoor. Tijdens zijn carrière kreeg hij de titel van ‘prins van de blues’ en in 1951 hielp hij de jonge ‘Little Richard’ aan zijn eerste platencontract en adviseerde hij hem bij het creëren van zijn flamboyante imago. Billy Wright nam zijn laatste plaat op in 1959 en hij overleed in oktober 1991 aan de gevolgen van een longembolie, net voor hij in Atlanta nog eens op het podium zou verschijnen voor een optreden.

(valsam)

 

 

Track Listing
1. YOU SATISFY
2. BLUES FOR MY BABY
3. BILLY'S BOOGIE BLUES
4. I KEEP DRINKIN'
5. THINKIN' BLUES
6. BACK BITING MAMA
7. HEAVY HEARTED BLUES
8. AFTER DARK BLUES
9. FORE DAY BLUES
10. EMPTY HAND
11. KEEP YOUR HANDS ON YOUR HEART
12. MEAN OLD WINE
13. MERCY, MERCY
14. STACKED DECK
15. GOTTA FIND MY BABY
16. HEH, LITTLE GIRL
17. WHEN THE WAGON COMES
18. NEW KIND OF LOVIN'
19. TURN YOUR LAMPS DOWN LOW
20. DRINKIN' AND THINKIN'
21. MARRIED WOMAN'S BOOGIE
22. EVERY EVENING
23. GOIN' DOWN SLOW
24. IF I DIDN'T LOVE YOU SO
25. AFTER AWHILE
26. FOUR COLD, COLD WALLS
27. LIVE THE LIFE
28. I REMEMBER

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records

video