LYNN JACKSON – LIONHEART

Ze is al gedurende twintig jaar actief als zangeres en songschrijfster, sinds 15 jaar neemt ze platen op en sindsdien heeft ze zo al tien verschillende exemplaren afgeleverd. We hebben het hier over de Canadese singer-songwriter Lynn Jackson uit Kitchener-Waterloo, Ontario die onlangs haar elfde album lanceerde onder de veelzeggende titel “Lionheart”.

Daarop staan twaalf nummers waarvan zij er zelf elf van tekst en muziek heeft voorzien en er één coverversie van John Lennon’s klassieker “Working Class Hero” heeft aan toegevoegd. Daarenboven heeft ze ook het nummer “The Sound Of Everything” geschreven als een eerbetoon aan één van haar grootste voorbeelden en muzikale invloeden, met name haar in november 2016 overleden landgenoot Leonard Cohen.

“Lionheart” opent met een echte rootsrocksong “Running It Down” die wordt opgevolgd door het in een akoestische versie gebrachte folkliedje “Stormy Eyes” (zie video). Lynn Jackson is voornamelijk gekend om haar akoestisch werk, maar op al haar vorige platen voegde ze bijna altijd enkele ruimer georkestreerde songs toe. Hier doet ze dat ook in de crescendo groeiende albumtiteltrack “Lionheart” evenals in het stevig rockende nummer “Sometimes It’s OK”.

Dat is eveneens het geval in het swingende “Cobwebs” dat we in twee versies te horen krijgen op dit album: ééntje met ‘dirty’ lyrics en een andere versie zonder vieze woordjes die het op werk van Lou Reed lijkende nummer geschikt moet maken voor airplay op de radiostations. Maar het overgrote deel van de nummers op deze plaat blijft toch minimaal georkestreerd of houdt het bij een subtiele instrumentale begeleiding, o.a. in de songs “Flight”, “Everything & Nothing”, “Used To”, “Sometimes” en de intimistische coverversie van “Working Class Hero”.

Het door Lynn Jackson zelf geproducete “Lionheart” is de opvolger van het in 2017 verschenen album “Follow That Fire” waarvoor ‘Cowboy Junkies’-gitarist Michael Timmins in de producersstoel was geklommen. Voor de opname van deze plaat selecteerde Lynn Jackson enkele lokale instrumentalisten voor de begeleidende sound met Scott Fitzpatrick op basgitaar en Jonny Sauder op drums. Chris Boyne en Silvia DiDonato speelden mee op toetsen, Don Featherstone op saxofoon, Alison Corbett en Wendy Wright op violen, Rob Deyman en John Stuart op elektrische gitaar en Chris Colvin en de drie dames van ‘The Divines’ zorgden voor de bijpassende backing vocals.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video