TED RUSSELL KAMP – DOWN IN THE DEN

 

Het is intussen alweer zo’n dertien jaar geleden dat ik de Amerikaanse folk- en countryzanger en songschrijver Ted Russell Kamp uit Los Angeles tijdens het ‘Blue Highways’-festival in Utrecht mocht interviewen tijdens zijn optreden als bassist in de begeleidingsformatie van ‘Shooter Jennings’. Hij bleek één van de sympathiekste artiesten te zijn die ik in mijn lange ‘Rootstime’-carrière mocht ontmoeten en we zijn hem daarna dan ook altijd van nabij blijven opvolgen.

Dat hij een zeer divers repertoire heeft uitgebouwd moge blijken uit de twaalf albums die hij de laatste 15 jaar heeft opgenomen. Daarbij frequenteerde hij de muziekgenres folk, country, blues, rock en Americana en op zijn laatste album “Walking Shoes’ van eind 2018 opteerde hij voor Southern rock en blues. In de laatste jaren speelde hij ook mee als bassist op allerlei albums van artiesten uit Los Angeles, Nashville en Austin, Texas.

Maar zijn uitgebreide songbook leidde ook nu alweer tot een nieuwe plaat van Ted Russell Kamp. Het veertien tracks tellende album is onlangs verschenen onder de titel “Down In The Den” en we kunnen nu al meegeven dat het één van de allerbeste platen uit zijn lange carrière is geworden. ‘The Den’ is de naam van zijn eigen ‘home studio’ in L.A. en daar heeft hij dan ook de liedjes voor deze nieuwe plaat opgenomen. Zelf speelde hij op een hele reeks instrumenten voor deze songs met o.a. basgitaar, akoestische gitaar en dobro op het op de eerste video te beluisteren nummer “Have Some Faith”, maar ook banjo, keyboards, trompet, trombone en allerlei percussie hebben voor hem geen geheimen.

Toch waren er dit keer ook heel wat collega-muzikanten die hem hebben bijgestaan bij de opname van dit album, zoals een tiental bespelers van de elektrische gitaar, een zevental drummers, drie pedal steelgitaarspelers, twee keyboardsspelers en een hele reeks vocalisten. Zo zingt zijn goede vriend Shooter Jennings mee op de openingstrack “Home Sweet Hollywood”, Gordy Quist van ‘Band Of Heathens’ doet dit bij het nummer “Hold On” en countryzangeres Sarah Gayle Meech bij de song “Word For Word”. Verder draagt de Californische singer-songwriter Shane Alexander zijn vocale steentje bij op het prachtige “Only Son” en zingt rockzangeres Kirsten Proffit met Ted Russell Kamp in duetvorm mee op het wondermooie slotnummer “Take My Song With You”, een oerklassieke countrytearjerker.

Alhoewel er geen enkele zwakkere song te bespeuren valt op “Down In The Den” zijn er toch weer enkele nummers die op ons lijstje van favoriete tracks worden genoteerd: de dynamisch swingende songs “Waste A Little Time With Me” en “The Good Part”, de heerlijke countryrocker “My Turn To Cry” en het op een schitterende basriff gespeelde “Every Little Thing You Need” (zie live-versie op de tweede video). Wat een muzikant, wat een persoonlijkheid is deze Ted Russell Kamp en wat voor een prachtige plaat heeft hij alweer afgeleverd met zijn 12e studioalbum “Down In The Den”. Pure klasse!

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: PoMo Records

video