KOOL & THE GANG – LADIES’ NIGHT / CELEBRATE! / SOMETHING SPECIAL / AS ONE / IN THE HEART / EMERGENCY

Een cd-box met drie zilveren schijfjes, 46 liedjes en zes albums van éénzelfde groep gebundeld; het is iets wat we nog niet zo vaak zijn tegengekomen in onze lange carrière als muziekrecensent. Toch is het dat waarmee het Britse platenlabel ‘Beat Goes On Records’ ons wist te verblijden. De zes vinylplaten van de Amerikaanse soul-, funk-, disco- en popformatie ‘Kool And The Gang’ die hier werden samengebracht waren albums uit het midden van de lange succesperiode die deze in 1964 met zeven schoolvrienden opgerichte groep mocht beleven.

Het zijn de albums “Ladies Night” uit 1979, “Celebrate!” uit 1980, “Something Special” uit 1981, “As One” uit 1982, “In The Heart” uit 1983 en “Emergency” uit 1984 en al hun grote hits werden voor het eerst op deze platen opgenomen. ‘Kool And The Gang’ werd in 1964 in Jersey City, New Jersey opgericht door de broers Robert ‘Kool’ Bell en Ronald Bell, hoewel hun debuutplaat “Kool And The Gang” pas in 1970 op de markt is verschenen.

Doorheen de volgende drie decennia vonden er heel wat wisselingen plaats in de bezetting van de groep, maar het was vooral nadat James ‘J.T.’ Taylor in 1979 als zanger bij de band kwam dat de lange serie van hitsuccessen begon. Wij waren zelf nog prille twintigers toen we in de discotheken van jetje gaven op ‘Kool And The Gang’-danshits als “Ladies Night”, “Celebration”, “Good Time Tonight”, “Get Down On It”, “Let’s Go Dancin’ (Ooh, La La La)” en “Fresh” en daarnaast gezellig konden slowen op de tonen van hun soulballads “Joanna” en “Cherish”.

Al die songs staan nu op deze drie cd’s en vormen op die manier een soort van ‘Best Of’ van deze superformatie. In totaal werden 23 studioalbums opgenomen en een 70-tal singles en ze verkochten wereldwijd bijna 70 miljoen albums. In 2013 verscheen met het kerstalbum “Kool For The Holidays” een laatste studioplaat van ‘Kool And The Gang’. De band treedt ook nu nog altijd regelmatig op in de recentst gewijzigde bezetting maar nog steeds met de Bell-broers op het voorplan. Ze kregen twee ‘Grammy Awards’ en een ster op de beroemde ‘Hollywood Walk Of Fame’ en ze werden eveneens opgenomen in de ‘New Jersey Hall Of Fame’ en in de zeer exclusieve ‘Songwriters Hall Of Fame’.

(valsam)

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Beat Goes On Records

video