COUNTRY WESTERNS – COUNTRY WESTERNS

 

‘Country Westerns’ is geen countrygroep zoals de naam zou kunnen doen vermoeden. Het is wel een driekoppige garagerockformatie uit Nashville, Tennessee die bestaat uit ex-‘Silver Jews’-drummer Brian Kotzur, singer-songwriter Joseph Plunket, gitarist bij de New Yorkse bands ‘The Weight’ en ‘Gentleman Jesse’ en bassiste Sabrina Rush die viool speelt bij de alt.countryband ‘State Champion’.

Het songschrijven voor de nummers van deze nieuwe groep begon al in 2016 maar de elf tracks belanden nu pas op de debuutplaat “Country Westerns” die in New York en Nashville werd opgenomen onder het toezicht van producer Matt Sweeney. Die kennen we allicht nog als gitarist bij de bands ‘Skunk’, ‘Chavez’ en ‘Zwan’ en van zijn intense samenwerking met Bonnie ‘Prince’ Billy.

De muziek bij tien van de catchy rocksongs werd gecreëerd door de drie bandleden en de soms hartverscheurende liedjesteksten kwamen uit de schrijverspen van zanger-gitarist Joseph Plunket. Er werd ook één song geselecteerd voor een uitmuntende coverversie: “Two Characters In Search Of A Country Song” is een geweldig nummer uit het album “The Charm Of The Highway Strip” uit 1994 van de Amerikaanse indiepopgroep ‘The Magnetic Fields’ uit Boston, Massachusetts.

De rauwe, wat punkerige sound van ‘Country Westerns’ vormt al meteen de basis van de dynamische openingstrack “Anytime” en de energie van het trio blijft ook aanwezig in de daaropvolgende tracks “It’s Not Easy”, “I’m Not Ready” (zie 1e video) en “It’s On Me”. Daartussendoor werd het tempo heel eventjes naar beneden gehaald voor door gitaar aangedreven rockballads in “Guest Checks” en “Gentle Soul”. Op de tweede video bij dit verhaal kunt u luisteren naar het nummer “Times To Tunnels”, volgens ons één van de beste tracks op dit album.

Het ongepolijste geluid dat het trio van ‘Country Westerns’ in al deze nummers produceert is misschien wel hun belangrijkste ‘asset’. Het geeft de luisteraar het gevoel dat dit allemaal live tot stand is gekomen en dat er zeer weinig aan geschaafd en geschuurd is geworden door albumproducer Matt Sweeney in de opnamestudio. De stevige beats die door Brian Kotzur op drums en Sabrina Rush op basgitaar gecreëerd worden zorgen voor een passende fundering bij de snerpende gitaargeluiden die Joseph Plunket produceert om zijn ‘recht-toe-recht-aan’-zangpartijen te ondersteunen in de resterende songs “TV Light”, “Close To Me” en “Slow Nights”.

Zoals in het begin van dit verhaal al gezegd is ‘Country Westerns’ geen countrymuziek creërende band, maar dat ze wel een heel aangename muzikale verrassing zijn kunnen we hier alleen maar volmondig bevestigen. Hun titelloze debuutplaat waarmee ze zich introduceren zou wel eens tot één van de beste rockalbums van dit turbulente jaar kunnen worden uitgeroepen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Fat Possum Records

video