BACK TO PARADISE – A TULSA TRIBUTE TO OKIE MUSIC

Eén van de leukste verzamelplaten van de voorbije maanden komt uit Tulsa, de tweede grootste stad in de Amerikaanse staat Oklahoma. Daar ontstond begin februari 2020 de idee om een twintigtal muzikanten uit Tulsa en omgeving samen te brengen in de ‘Paradise Studio’ in Grand Lake, Oklahoma. Die studio was decennialang eigendom van de in november 2016 overleden muzikant en songschrijver Leon Russell die tijdens zijn eigen muzikale carrière van 60 jaar zowat alle muziekgenres zoals pop, country, rock, gospel, bluegrass, R&B en blues had gefrequenteerd en ook heel wat platen van andere artiesten had geproduceerd.

In die ‘Paradise Studio’ waar o.a. Leon Russell, Bob Seger en Freddie King hun succesalbums hadden opgenomen was echter al sinds 1978 geen enkele plaat meer opgenomen. Maar de legendarische studio werd de laatste dertig jaar liefdevol onderhouden en in ere gehouden door Rick Huskey, een echte Tulsaan die de geschiedkundige waarde van het muziekgebouw altijd heeft erkend.

Onder de naam “Back To Paradise” namen de Tulsaanse muzikanten er een zeventien tracks tellende plaat op met hun coverversies van songs die indertijd gecomponeerd werden door o.a. Leon Russell, J.J. Cale, ‘The Gap Band’, Jesse Ed Davis en enkele minder gekende songschrijvers uit Tulsa. De artiesten die deze songs voor dit album een nieuw leven hebben ingeblazen waren o.a. Paul Benjaman, John Fullbright, Jesse Aycock, Dustin Pittsley, Jacob Tovar en Sarah Frick.

Op de tweede video bij deze recensie kunt u meer vernemen over het hoe en waarom deze Tulsa en haar muzikanten vererende verzamelplaat tot stand is gekomen. De eerste video is ook de eerste track op het album: het is de door Paul Benjaman gezongen versie van de J.J. Cale-song “I’ll Make Love To You Anytime” die in 1979 voor het eerst te horen was op diens album “5”. Wat later covert diezelfde Paul Benjaman ook nog het J.J. Cale-nummer “Ride Me High” met het typerende en zeer herkenbare gitaarspel van J.J. Cale.

Andere nummers die een nieuw leven kregen ingeblazen waren o.a. “If The Shoe Fits” van Leon Russell dat hier gebracht wordt door John Fullbright, “I Yike It” van ‘The Gap Band’ dat door Charlie Redd & Briana Wright gecoverd wordt, naast “Rock’n’Roll Gypsies” van ‘Gypsy Trips’ en “Tulsa County” van Jesse Ed Davis waarvan Jesse Aycock twee mooie coverversies brengt. Ook de song “Blind Man” van ‘The Great Divide’ uit hun in 2001 uitgebrachte album “Dirt And Spirit” krijgt hier een heel mooi nieuw kleedje aangepast door Dustin Pittsley.

De zeventien tracks op deze verzamelaar “A Tulsa Tribute To Okie Music” vormen samen een knap stukje muziekgeschiedenisles omwille van het concept om enkel nummers van artiesten en groepen uit Tulsa en uit de staat Oklahoma opnieuw op te laten nemen door hedendaagse muzikanten uit dezelfde regio. Ze hebben er in totaal amper vier dagen over gedaan om alle songs in een quasi live setting op te nemen, maar over het resultaat kunnen ze zeer tevreden zijn. Dit album verschijnt eind augustus officieel op de platenmarkt en dan kunt u deze leuke verzamelaar dus ook in huis halen.

(valsam)

 

 

TRACKLIST:
01. I'll Make Love To You Anytime (Paul Benjaman)
02. Crossing Over (John Fullbright)
03. Tramp (Branjae)
04. Rock n Roll Gypsies (Jesse Aycock)
05. I Yike It (Charlie Redd & Briana Wright)
06. Helluva Deal (Paul Benjaman)
07. Black Cherry (Jesse Aycock)
08. Blind Man (Dustin Pittsley)
09. If The Shoe Fits (John Fullbright)
10. I'm On Fire (Sarah Frick)
11. Tulsa County (Jesse Aycock)
12. Ride Me High (Paul Benjaman)
13. I'm Gonna Get To Tulsa (Jacob Tovar)
14. Misery Kickin' In (Paul Benjaman)
15. Jealous Man (John Fullbright)
16. Can't Jive Enough (Dustin Pittsley)
17. Mona Sweet Mona (Paul Benjaman)

Artiest info
Website  
 

Label: Horton Records

video