COPPERHEAD COUNTY – BROTHERS

Ze zijn er nog. Bands die wars zijn van ook maar enige vernieuwingsdrang of pretenties. Bands die platen durven te maken met stampende rocksongs vol spetterend gitaarwerk. Bands die zich schaamteloos laten beïnvloeden door de grote rockbands uit de jaren 70 en doen alsof de tijd sindsdien stil heeft gestaan. Het Nederlandse Copperhead County, is zo’n band. De band werd eind 2018 opgericht door een viertal gepassioneerde muzikanten en werd later compleet gemaakt met de toetreding van Corvin Silvester, die als zanger van Crowjane, Vegas for Millions en C.C.Grand bekendheid vergaarde, en nu de band heeft gevonden waarin zijn gevoelige rauwe zang tenvolle tot stand komt.

Copperhead County is een van de weinige bands in Nederland die zich volledig toelegt op Southern rock. In juni 2019 verscheen de EP "Enjoy the Ride", die zeer positief werd ontvangen, hun een toch wel grote tour opleverde, maar echt opvallen deed Copperhead County tot dusver nog niet. Dat doet het nu wel met hun album "Brothers", want dit is zo’n plaat waarop alles op zijn plek valt. De band laat zich inspireren door bands als Blackberry Smoke, Lynyrd Skynyrd, The Outlaws en The Allman Brothers Band. Bij beluistering van "Brothers" dringt de vergelijking met de Southern rock van Lynyrd Skynyrd zich immers het meest nadrukkelijk op. Soms doet hun muziek ook denken aan het vroege werk van Drive-By Truckers, maar die haalden de mosterd in hun jonge jaren natuurlijk ook voor een belangrijk deel bij het grote Lynyrd Skynyrd.

Copperhead County beperkt zich echter niet tot Southern Rock. Een aantal songs op de plaat schuift vanwege de inbreng van de achtergrondzangeressen Marja Boenders en Ashley de Jong wat op richting 70s countryrock, zoals in de titeltrack "Brothers", toch heeft deze plaat zelfs ook raakvlaken met de toegankelijke 70s hardrock en klinkt bij vlagen ook opvallend soulvol, maar het blijft steeds een heerlijk portie onvervalste Southern rock. Bij beluistering van "Brothers" valt direct op dat de plaat geweldig klinkt, wat ongetwijfeld de verdienste is aan de line-up van de band, want naast zanger Corvin Silvester nemen organist Jordy Duitscher, Robert van Voorden (gitaar / dobro), Niels Budel (bas) en drummer Alex Stolwijk een belangrijke plaats in op deze plaat en geeft de band net dat beetje extra dat nodig is om zich te kunnen onderscheiden van al die andere bands die zich laten inspireren door de grote rockbands uit de jaren 70.

Het album bevat tien tracks die de luisteraar kennis laten maken met de authentieke ‘Southern Feeling’, tevens ook de titel van het afsluitende nummer, hetgeen ze ook met de nodige verve doen. Openen doen ze met een meer verhalende zang en horen we meteen het uitstekende gitaarwerk van Robert van Voorden, een sound die zich blijft herhalen in de daarop volgende songs waarbij hij de zang van frontman Corvin Silvester erg goed aanvult. De meest nummers zijn uptempo, maar als we heerlijke meeslepende nummers horen als "Bring on the Rain" en "Wide Plains", gebracht met die doorgewinterde zang van Silvester zijn we meteen onder diepe indruk. Natuurlijk is vernieuwing ver te zoeken in de muziek van Copperhead County, al klinkt de band wel net wat anders dan haar soortgenoten door probleemloos country af te wisselen met meedogenloze riffs. "Brothers" is een echte feelgood plaat, die het beste van de rockmuziek uit de jaren 70 samenbrengt. De songs zijn stuk voor stuk uitstekend, de vocalen zijn prima en iedere track duikt wel wat onverwacht vuurwerk op. "Brothers" had misschien net zo goed een klassieker uit vervlogen tijden kunnen zijn, maar het is ook een plaat die er in het nu toe doet. En hoe.

 

Artiest info
Website  
 

label: Continetal Record Services

video