MICHAEL VEITCH – BEST OF MANY DAYS

De Amerikaanse folkzanger en songschrijver Michael Veitch uit Woodstock, New York heeft er jaren over gedaan om de songs te schrijven voor het album dat zijn klassieker en meesterwerk moest worden. Bij ‘Rootstime’ hebben we in de voorbije jaren drie platen van hem in de schijnwerpers geplaatst: “Heartlander” in 2004, “Painted Heart” in 2008 en “Wake Up Call” in 2017. Zijn nieuwste plaat “Best Of Many Days” verzamelt twaalf nummers waarvoor hij teksten en muziek schreef, inclusief twee songs waarvoor hij wat extra schrijvershulp heeft gekregen: voor “Above The Rain #1” van Rita Schwartz en voor “Lisa Marie” van John Lynch.

Michael Veitch speelde trouwens zowat op alle instrumenten die bij deze liedjes te horen zijn, met uitzondering van Kyle Esposito en Billy Clockel op basgitaar en Rob Stein op pedal steelgitaar. Verder spelen Lou Pappas op bas, Neil Eisenberg op accordeon en Gabriel Dresdale op cello bij het nummer “Above The Rain #1”. De vrouwelijke backing vocals bij een vijftal tracks werden verzorgd door Julie Last en Kirsti Gholson.

In de song “Shame, Shame, Shame” maakt Michael Veitch een politiek statement met een protestlied tegen het wijd verspreidde wapenbezit in Amerika en de daaruit voortgevloeide schietpartijen en moorden die in de voorbije jaren plaatsvonden op verscheidene hogescholen in de Verenigde Staten. Hij draagt deze song op aan de slachtoffers van de slachtpartij in de ‘Stoneman Douglas High School’ in Parkland, Florida.

Op de twee audiovideo’s bij dit verhaal laten we u kennismaken met enkele songs uit dit album: de titeltrack “Best Of Many Days” en “The Lucky Ones”. In het nummer “One Step Beyond” brengt hij een muzikale ode aan folklegende Jack Hardy die hij altijd als zijn mentor en voorbeeld heeft beschouwd. Aan het einde van dit album brengt hij in “Lisa Marie” een tweede ode aan de gelijknamige dochter van Elvis Presley. Verder zijn enkele songteksten soms ook autobiografisch zoals in de liedjes “Edge Of This Town”, “Try, Try, Try” en “Never Been To China”.

Naast zijn grote liefde voor het maken en spelen van muziek is Michael Veitch ook gekend als milieuactivist en strijder voor gelijkheid en tegen racisme en onrecht. Hij is eveneens actief als professionele fotograaf en maakt als hobby ook schilderijen. In de jaren ’90 was hij zelfs politiek actief en ging hij als overtuigde Democraat voor een senaatszetel in Amerika. Op zijn website staat een foto van hem met toenmalig president Bill Clinton in de ‘Oval Office’ in Washington. Maar als hij later echt herinnerd wil blijven, dan raden we hem aan om dat toch vooral als singer-songwriter proberen te doen want “Best Of Many Days” is van begin tot einde een heel mooi en genietbaar album.

(valsam)
“Michael Veitch is a photographer, a painter, a social, environmental and political activist from Woodstock, New York. But he will most probably best be remembered as singer-songwriter of great folk songs as can be heard in the twelve tracks on his most recent album ‘Best Of Many Days’. His introspective lyrics and socially engaged and inspirational texts are making this a potential ‘classic’ record.“ – www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

Info: Hemifran

video